NEN


Maximaal geluidsniveau ventilatie in scholen in Bouwbesluit

dinsdag 4 maart 2008, 10:39

Het kabinet gaat zich samen met schoolbesturen en gemeenten inzetten voor een beter binnenmilieu in basisscholen. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van ministers Cramer, Vogelaar en Klink en staatssecretaris Dijksma. Zo moet het maximaal geluidsniveau van ventilatievoorzieningen in het klaslokaal in de voorschriften van het Bouwbesluit worden opgenomen.

Uit recente onderzoeken is gebleken dat de kwaliteit van het binnenmilieu in basisscholen te wensen overlaat voor wat betreft de luchtkwaliteit tijdens het stookseizoen, (stoor)geluid van de ventilatie en de temperatuur in de lokalen in de zomerperiode. Dit staat in een brief die ministers Cramer van VROM, Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie, Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Leerkrachten zijn zich onvoldoende bewust van de problematiek. Verder blijkt uit de onderzoeken dat een aanzienlijk percentage van de nieuw gebouwde basisscholen bij oplevering niet voldoet aan de eisen voor ventilatie zoals die zijn opgenomen in het Bouwbesluit. Naleving van deze voorschriften door het bouwbedrijfsleven en handhaving door de gemeenten laat te wensen over.

Actieplan
Het kabinet is van mening dat een verbetering van het binnenmilieu in basisscholen voor de aspecten luchtkwaliteit, stoorgeluid en temperatuur daar waar nodig wenselijk is. Kinderen brengen immers een belangrijk deel van hun jeugd verplicht door in schoolgebouwen. Doelstellingen zijn:

* Binnen een periode van vijf jaar wordt elke basisschool waarbij sprake is van natuurlijke ventilatie, bezocht door de GGD. Dit bezoek is gericht op bewustwording van de leerkrachten en leerlingen. De bezoeken worden gecombineerd met een beknopt bouwtechnisch advies. Tevens wordt een informatiepakket en een CO2-meter beschikbaar gesteld. Via het Centrum Gezond Leven (CGL) van het RIVM worden scholen benaderd met een integrale gezondheidsboodschap.

* Een maximaal geluidsniveau van ventilatievoorzieningen in het klaslokaal wordt in de voorschriften van het Bouwbesluit opgenomen. Binnen een periode van 15 jaar is het achtergrondgeluid in elk schoollokaal niet hoger dan 35 dB(A), noch als gevolg van buitengeluid noch als gevolg van het mechanische ventilatiesysteem.

* Binnen een periode van 15 jaar voldoet de luchtverversing in elk lokaal aan de nieuwbouweisen in het Bouwbesluit; dat betekent dat de voorzieningen zodanig zijn dat een maximale CO2-concentratie van 1200 ppm realiseerbaar is.

* Binnen een periode van 15 jaar is de temperatuur in elk schoollokaal in de zomer beheersbaar.

Combineren met renovatie
Elke school komt in principe eenmaal per 15-20 jaar in aanmerking voor groot onderhoud/renovatie. Dit betekent dat elke school binnen een periode van 15-20 jaar de gelegenheid heeft om bouwkundige maatregelen te treffen om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren. Het ministerie van OCW geeft alle scholen in het primair onderwijs een eenmalige financiële bijdrage voor het realiseren van aanpassingen die het binnenmilieu verbeteren. Deze bijdrage kan voorzien in de aanschaf van buitenzonwering, of het doorvoeren van kleine bouwkundige ingrepen. De VROM-inspectie zal komende jaren extra aandacht besteden aan de naleving van regels en de kwaliteit van vergunningen op het punt van binnenmilieu bij scholen die nieuw worden opgeleverd of ingrijpend worden gerenoveerd.