Menzis


05 maart 2008

Menzisverzekerden wachten korter op ziekenhuiszorg

Patiënten die in 2007 via de Menzis Zorgmakelaar bemiddeld zijn voor ziekenhuiszorg zijn gemiddeld 59 dagen eerder geholpen dan andere patiënten. In 2007 heeft de Menzis Zorgmakelaar voor 4752 klanten de wachttijd voor ziekenhuiszorg kunnen bekorten. In 2006 was dit een zelfde aantal. MRI-onderzoek, orthopedische ingrepen en een eerste consult bij de neuroloog zijn de meest gevraagde behandelingen waarvoor klanten de Menzis Zorgmakelaar bellen.

Klanten van Menzis zijn vaak blij verrast met de mogelijkheden die onze zorgbemiddelaars kunnen aanbieden. "Natuurlijk kunnen onze klanten ook zelf met een ander ziekenhuis bellen om sneller geholpen te worden. Maar onze ervaring is dat deze drempel voor veel mensen nog erg hoog is," aldus Bas Leerink. Ook werkgevers kunnen hun voordeel halen met de Menzis Zorgmakelaar. Bas Leerink: "Werkgevers die hun medewerkers vragen om bij wachttijden te bellen met de Menzis Zorgmakelaar, kunnen zo veel verzuimdagen besparen."

Klanttevredenheid 8.0

Verzekerden van Menzis zijn erg tevreden over de service voor wachttijdbemiddeling. De klanttevredenheid scoort hier gemiddeld een 8,0. Voor 70% van de klanten die de Menzis Zorgmakelaar hebben ingeschakeld was het in 2007 mogelijk de wachttijd te reduceren. De overige klanten zagen af van wachttijdbemiddeling om meerdere redenen. Bijvoorbeeld dat de reistijd naar een ander ziekenhuis langer is dan gewenst. Bas Leerink: "Soms is bemiddeling medisch gezien niet altijd de oplossing als onze klant in een bepaald ziekenhuis het eerste consult heeft gehad. Voor het vervolg van de behandeling adviseren wij dan tóch om bij hetzelfde ziekenhuis te blijven."

Duitse knie- en heupoperaties

De meeste bemiddelingsaanvragen (30%) komen uit de regio Enschede/Almelo/Hengelo. Menzis bespreekt regelmatig met de ziekenhuizen in deze regio de mogelijkheden om de wachttijden terug te brengen. "Omdat dit niet altijd lukt, hebben we met 11 Duitse ziekenhuizen in de grensstreek afspraken gemaakt. Sinds januari 2008 kunnen onze klanten voor een heup- en knieprothese bijvoorbeeld terecht in Bad Bentheim. Aansluitend aan de operatie bieden we daar ook een revalidatie programma aan in de luxe omgeving van een kuuroord," aldus Bas Leerink, directeur Zorgmanagement van Menzis.

In de regio's Groningen en Arnhem is minder vraag naar wachttijdbemiddeling (maximaal 10%). De overige aanvragen voor wachttijdbemiddeling komen uit de rest van het land.

Menzis Zorgmakelaar

De Menzis Zorgmakelaar biedt hulp en informatie bij vragen op het gebied van gezondheid. Op basis van (para)medische kennis en een netwerk van specialisten en zorgverleners zoekt de Menzis Zorgmakelaar samen met klanten naar de meest geschikte oplossing. De Menzis Zorgmakelaar is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 222 42 42.