DSM


Published: 08:15 05.03.2008 GMT+1 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM investeert in ontwikkeling van materialen op biologische basis in China

DSM Venturing, het onderdeel van Koninklijke DSM N.V. dat zich bezighoudt met corporate venturing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het heeft deelgenomen in een financieringsronde van USD 20 miljoen in Tianjin Green Bio-Science Co., Ltd (TGBS) in China. TGBS zal de opbrengst gebruiken voor de bouw van China's grootste fabriek voor polyhydroxyalkanoaten (PHA) in de Tianjin Economic Development Area (TEDA).

De investering is in lijn met DSM's ambities om met hoogwaardige materialen op biologische basis in te spelen op de groeiende behoefte bij klanten aan verbeterde productprestaties en milieuvoordelen tegen concurrerende kosten. Als antwoord op de groeiende marktbehoefte aan milieuvriendelijke oplossingen biedt PHA een nieuw platform van biologisch hernieuwbare polymeren voor een breed scala aan toepassingsgebieden, van de automobielindustrie tot de biomedische en elektronica-industrie, waarbij meerdere productvormen mogelijk zijn, zoals vezels, folies en schuim.

Naast de venturing-investering zijn DSM en TGBS van plan om samen te werken aan de ontwikkeling van nieuwe activiteiten op het gebied van hoogwaardige materialen op biologische basis.

Deze investering brengt het totale aantal bedrijven waarin DSM Venturing participeert op 20. Venturing is een integraal onderdeel van DSM's open innovatiebenadering, gericht op samenwerking met innovatieve bedrijven overal ter wereld. DSM heeft een bedrag van EUR 200 miljoen uitgetrokken voor venturing-investeringen in de periode tot 2012. China is een van de speerpuntlanden in de mondiale investeringsstrategie van DSM Venturing.

Babette Pettersen, Vice President New Business Development Performance Materials bij DSM, gaf als toelichting: "Na de eerder aangekondigde activiteiten op het gebied van biopolymeren vormt deze investering en de beoogde samenwerking met TGBS een aanvullende stap in onze voortgaande ontwikkeling van hoogwaardige materialen op biologische basis. Daarmee komen we tegemoet aan de groeiende marktbehoefte aan milieuvriendelijke oplossingen voor een hele reeks toepassingen. Aangezien PHA wordt geproduceerd door middel van fermentatie met behulp van micro-organismen, krijgt DSM hiermee tevens de kans om zijn competenties op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences uit te breiden tot een nieuwe familie biopolymeren."

Weiming Jiang, President DSM China, verklaarde: "Met de investering in Tianjin Green Bio-Science onderstreept DSM zijn wereldwijde venturing-strategie, waarbinnen China een van de speerpunten is. Bovendien onderstreept de investering DSM's betrokkenheid en gerichte inzet bij het actief bevorderen van Chinese initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling, als belangrijk onderdeel van het opbouwen van een sterke businesspositie in China. De overstap van materialen op basis van aardolie naar materialen op biologische basis is een belangrijke mondiale trend. DSM heeft met zijn expertise op het gebied van biotechnologie en hoogwaardige materialen een uitstekende uitgangspositie om die overstap mogelijk te helpen maken."

De heer Lu Weichuan, General Manager van Tianjin Green Bio-Science Co., Ltd gaf blijk van een groot vertrouwen in de samenwerking en verklaarde: "Dankzij jarenlange inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling heeft Tianjin Green Bio-Science een leidende positie verworven op het gebied van de productie, extractie, verwerking en toepassing van PHA. Naast de financiële investering in deze samenwerking brengt DSM tevens zijn internationale ervaring in op het gebied van life sciences en materials sciences. Deze samenwerking zal voor ons zeker leiden tot versnelde groei en productie van kunststofproducten van wereldklasse op basis van biologisch hernieuwbare grondstoffen."

Met de bouw van de fabriek zal in het tweede kwartaal van 2008 worden begonnen. De fabriek zal naar verwachting begin 2009 in bedrijf komen. De productiecapaciteit zal 10.000 ton PHA per jaar bedragen.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
DSM creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.

DSM Venturing
DSM Venturing investeert actief in durfkapitaalfondsen en beginnende ondernemingen op het gebied van voeding, farma en hoogwaardige materialen, de strategische groeigebieden van DSM. De missie van DSM Venturing is het verkennen van opkomende markten en technologieën op deze strategische gebieden om de product-portfolio van DSM te verrijken en waarde te creëren. DSM Venturing speelt ook een actieve rol bij het ontwikkelen van verschillende nieuwe businesskansen voor DSM binnen de zogeheten Emerging Business Areas: biomedische producten, witte/industriële biotechnologie, speciale verpakkingen en voeding op maat. Zie voor meer informatie over DSM Venturing www.dsm-venturing.com.

Tianjin Green Bio-Science Co., Ltd.
Tianjin Green Bio-Science Co., Ltd (TGBS), gevestigd in het High-Tech Park van de Universiteit van Tianjin in de Tianjin Economic Development Area, Tianjin (China), richt zich op de ontwikkeling en productie van biologisch afbreekbare polymeren en producten. Onderzoek heeft aangetoond dat de door TGBS ontwikkelde PHA's behalve zeer goed biologisch afbreekbaar ook zeer goed verwerkbaar en biocompatibel zijn. Dankzij zijn speciale eigenschappen kon het PHA worden ontwikkeld voor toepassing in producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals sterke vezels, drukgevoelige lijm, lijm op waterbasis, producten voor regeneratie van menselijk weefsel, etc. PHA kan ook worden gebruikt voor verpakkingen voor voedsel en consumentenproducten. In deze toepassing kan het 50% van alle op aardolie gebaseerde kunststoffen vervangen.

TGBS heeft tot nu toe op basis van zijn PHA verschillende soorten vezels, folies en laminaten ontwikkeld, eigen technologieën geoctrooieerd en een concurrentievoordeel opgebouwd. De fabriek die TGBS voor PHA wil gaan bouwen zal een capaciteit van 10.000 ton per jaar krijgen.