Amsterdam RAI


- Persbericht -

FJORD 40 OPEN EN SUNBEAM 34 WINNAARS HISWA BOOT VAN HET JAAR 2008

Amsterdam, 5 maart 2008 - Het motorjacht Fjord 40 Open en het zeiljacht Sunbeam 34 zijn uitgeroepen tot HISWA Boot van het Jaar 2008. Dit maakte juryvoorzitter Hugo van Wieringen, directeur van Azure Naval Architects, gisteravond bekend tijdens de exposantenborrel van de watersportbeurs. De genomineerde en winnende boten zijn nog tot en met zondag 9 maart op de HISWA 2008 in Amsterdam RAI te zien.

Fjord 40 Open: opvallend design
De Fjord 40 Open van Fjord Boats uit Loosdrecht streed samen met de Intercruiser 27 Cabin van Interboat Sloepen & Cruisers en de Linssen 33.9 van Linssen Yachts om de eretitel in de categorie motorboten. "Het was een lastige keuze dit keer, want ook de andere genomineerde boten presteerden op alle beoordelingscriteria erg goed. De keuze van de jury was dan ook niet unaniem, maar uiteindelijk is de Fjord 40 Open wel als duidelijke winnaar naar voren gekomen", aldus juryvoorzitter Hugo van Wieringen. "De boot scoorde met name hoog op de criteria design en vaareigenschappen. Hoewel misschien met een schuin oog naar de Wally's is gekeken, is het een echt radicaal ander ontwerp dan wat de rest van de markt biedt. Zo heeft de Fjord 40 Open van Fjord Boats een consequente keuze gemaakt door puur als buitenboot te willen fungeren. Het eigentijdse ontwerp zonder veel franje maar met veel 'sex-appeal' is zeer onderscheidend. Echt een unieke boot voor de Nederlandse markt, hoewel we wel verwachten dat deze boot met name zijn weg richting Middellandse Zee gaat vinden. Qua vaareigenschappen maakte de boot tijdens de testdagen haar belofte ruimschoots waar, zowel langzaam als snelvarend." "We hadden goede hoop dat we als winnaar uit de bus zouden komen, want we hebben in de pers al veel lofbetuigingen mogen ontvangen, maar het bleef natuurlijk erg spannend", aldus Arjen Hoekstra van Fjord Boats. "Het winnen van deze prijs zal ons ongetwijfeld veel extra belangstelling opleveren tijdens en na de HISWA. We zijn hier natuurlijk ontzettend blij mee."

Sunbeam 34: klaar voor vertrek
In de categorie zeilboten nam de Sunbeam 34 het op tegen de Dehler 34 en de Ranger 9.9. Hoewel de Sunbeam 34 in eerste instantie niet direct opvallend is qua uiterlijk, scoorde het schip erg goed op alle aspecten. "Verrassend goed ontworpen, zowel aan dek als van binnen, en zeer degelijk geconstrueerd", oordeelde de jury. "Een zeiljacht dat vanwege de complete uitrusting meteen klaar is voor vertrek en waarmee je zo aan een wereldreis kunt beginnen", merkten de juryleden verder op na de testdag. Een onderscheidend jacht in de klasse van toerjachten vanwege het concept van de achterkuip en ook de functionele douche op deze 34-voeter werd apart genoemd. Een piekfijn afgewerkt schip, dat ook qua zeileigenschappen veel indruk maakte op de jury en dankzij een hoge score op alle beoordelingscriteria de eretitel van HISWA Boot van het Jaar 2008 in de wacht wist te slepen. "De Sunbeam 34 is in januari op Boot Düsseldorf bij hun verkiezing al uitgeroepen tot European Yacht of the Year en dat we nu ook op de Nederlandse markt met de eretitel HISWA Boot van het Jaar mogen gaan prijken, is natuurlijk geweldig. Onze nominatie voor deze verkiezing heeft ons al erg geholpen om Sunbeam in Nederland goed op de kaart te zetten. Nu we ook nog eens als winnaar naar voren zijn gekomen, zal dit ongetwijfeld nog sneller gaan. Een enorme opsteker voor onze naamsbekendheid en het vertrouwen in ons merk", aldus Dirk Jan Agter van Sunbeam Yachts Benelux uit Almere.

Overige nominaties categorie zeilboten
De andere twee genomineerde zeilboten lieten zich zeker ook niet onbetuigd, maar scoorden in totaal uiteindelijk minder punten dan de winnende Sunbeam 34. De Dehler 34 van Dehler Benelux is een logische voortzetting van de succesvolle moderne lijn die Dehler heeft ingezet. Het schip kenmerkt zich door een hedendaagse styling en moderne uitrusting met onder andere verzonken luiken, klapbolders en lopo lights. De jury vond dat er vooral goed invulling gegeven is aan de sportieve aspiraties van deze jongste telg uit de Dehler range. "Met de Ranger 9.9 heeft Bood Yachting goed ingespeeld op de trend van dag- en weekendzeilers. Er is erg goed nagedacht over de klassieke vormgeving boven water in combinatie met het moderne onderwaterschip. Een boot die qua zeilplezier en comfort hoog scoort met als groot voordeel de beperkte diepgang, de trailerbaarheid en de strijkbare mast", was de conclusie van de jury over de Ranger 9.9.

Overige nominaties categorie motorboten
De nominaties waren het resultaat van een selectie tijdens de testdagen in oktober op het IJsselmeer, waarvoor in totaal zes motorboten waren uitgenodigd. Met de Intercruiser 27 Cabin heeft Interboat Sloepen & Cruisers goed weten in te spelen op het crossover concept van sloepen en weekenders vond de jury. "De jachtbouwer is er zeer goed in geslaagd het buitenaspect van een sloep, met behoud van voldoende zitplekken, optimaal te combineren met twee volwaardige slaapplaatsen en toilet aan boord. Bovendien beschikt de boot over sterke vaareigenschappen. Hoewel er voor dit type boten veel concurrentie is, is de Intercruiser 27 Cabin duidelijk onderscheidend," aldus de jury. De Linssen 33.9 borduurt perfect voort op eerdere ontwerpen van Linssen Yachts uit Maasbracht en werd geprezen om het goed doordachte concept. "Een boot waarbij alles klopt," aldus de jury. "Vol kleine handige snufjes, een gescheiden douche en toilet en veel opbergruimte en daarin zeker onderscheidend in het 10 meter segment. Je stapt aan boord en vaart meteen weg. Kortom, een gebruiksvriendelijk en comfortabel schip." Alle juryleden waren het eens over het feit dat de drie genomineerde motorboten zeer goed invulling hebben gegeven aan het doel dat de bouwers voor ogen hebben gehad.

Selectieprocedure
De 10-koppige jury is samengesteld uit vertegenwoordigers van een tiental watersportmagazines uit Nederland en België. In aanloop naar de eerste jurybijeenkomst konden alle juryleden hun favoriete boten kenbaar maken. De lijst die hieruit ontstond, werd tijdens een eerste jurybijeenkomst op de HISWA te water 2007 besproken. Daaruit kwam een shortlist naar voren van boten die uitgenodigd werden om deel te nemen aan de testdagen in oktober. Dit resulteerde in zes nominaties (drie zeilboten en drie motorboten). De jury beoordeelde de boten op design, constructie, vaareigenschappen en innovatief karakter. Voor al deze onderdelen konden punten gegeven worden, wat leidde tot een totaalscore die de uiteindelijke winnaars bepaald heeft.

Deelnemersvoorwaarden
De criteria om mee te kunnen doen aan de verkiezing waren: een minimale lengte van zeven meter van het schip, in 2006 of 2007 gebouwd en al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar. Bovendien moesten de boten beschikbaar zijn voor presentatie op de HISWA 2008 en voor de testdagen die in oktober plaatsvonden.

HISWA 2008
HISWA 2008 vindt nog tot en met zondag 9 maart plaats in Amsterdam RAI. Meer informatie is te vinden op www.hiswa.nl.

Noot voor de redactie/