Dienstenbond CNV

Nieuws

5 maart 2008

Grote schoenenzaken weigeren cao uit te voeren

CNV Dienstenbond en de Vereniging Grootwinkelbedrijven Schoenen (VGS) hebben begin dit jaar een nieuwe cao gesloten voor de schoenwinkels. Dit resultaat heeft de bond aan de leden voorgelegd en die zijn in meerderheid akkoord gegaan. De cao is dus tot stand gekomen zou je zeggen, maar VGS weigert nu de afspraken na te komen.

De VGS heeft de bonden nu laten weten dat de aangesloten bedrijven weigeren de gemaakte afspraken na te komen. Door vertegenwoordigers van werkgevers zouden fouten zijn gemaakt. De loontabellen voor 2008 en 2009 zouden verkeerd berekend zijn. Door de fouten, zo zeggen de werkgevers, zijn de meeste in de loontabellen vermelde bedragen minstens 1,65% te hoog. En daarnaast is er een fout gemaakt bij de "harmonisatie" van een aantal schalen.

De VGS wil nu op 3 april in een vergadering met alle aangesloten werkgevers de cao opnieuw bespreken. Daarna informeert de werkgeversclub de bonden over de uitkomst van die vergadering. Wat die uitkomst zal zijn, en of de werkgevers daarna wel de cao zullen uitvoeren,is onduidelijk. Voor die tijd willen de werkgevers in ieder geval geen loonsverhoging geven. Dit is voor CNV Dienstenbond onacceptabel. Op 15 januari heeft de bond namelijk met de VGS een akkoord bereikt over de nieuwe cao. De VGS heeft daar geen enkel voorbehoud bij gemaakt. Het voorbehoud dat CNV Dienstenbond moest maken was dat onze leden moesten instemmen met het akkoord. Dat is gebeurd en dat is aan de VGS op 15 februari gemeld. Daarmee is er voor de CNV Dienstenbond een definitief akkoord tot stand gekomen dat bindend is voor alle partijen. De CNV Dienstenbond eist daarom naleving van de cao voor de bij de VGS aangesloten bedrijven, ingaande op 1 januari 2008 tot 1 januari 2010.

De cao geldt helaas niet voor alle schoenwinkels. Niet alle bedrijven in de schoenendetailhandel zijn aangesloten bij de VGS. Een aantal is aangesloten bij Mitex. Mitex is niet betrokken geweest bij dit akkoord en daarom geldt de cao niet voor (werknemers van) de Mitex-leden.

CNV Dienstenbond wil graag dat deze cao geldt voor iedereen die in de schoendetailhandel werkt. Het is in het belang van zowel werkgever als werknemer als er op basis van een cao wordt gewerkt. In het akkoord met de VGS is een goede balans gevonden tussen flexibiliteit en zeggenschap en zijn ook loonafspraken gemaakt waarin ook de periode 2003 - 2007 is meegenomen, de tijd waarover er geen cao was.

Van de VGS zijn lid:
Euroshoe (Bristol, Primo, Van Woensel, Shoes in the Box); Hoogenbosch Retail Holding (Dolcis, Hush Puppies, Invito, Manfield, Pro Sport); Massa Schoen (Shoetime); Nimco; Scapino; Schoenenreus; Termeer Schoenen (Sacha Shoes); Van Haren Schoenen.

Zie hieronder voor meer informatie de nieuwsbrief die naar onze leden is verstuurd.