NVV: Boeren hebben macht


BARNEVELD, 20080215 -- De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) organiseert 5 maart een thema-avond met als onderwerp "Boeren hebben macht!!". Volgens de voorzitter van de NVV, Wyno Zwanenburg, zal op deze avond de vraag centraal staan "`waarom hebben sommige organisaties zoveel macht dat ze de marge bij de boer weg weten te halen?" en "wat kunnen wij als varkenshouders daar zelf aan doen?". De NVV is van mening dat we als varkenshouders onze krachten moeten gaan bundelen en vanuit die positie samen gaan werken met onze toeleveranciers en afnemers.

Bij de NVV komen steeds meer signalen binnen dat varkenshouders in de financiële problemen dreigen te raken en niet meer in staat zijn aan hun financiële verplichtingen bij de bank te voldoen.
Volgens Zwanenburg zijn de kosten voor het produceren van biggen en vleesvarkens, zoals voer en mestafzet, zo drastisch gestegen dat bij varkenshouders en hun gezinnen het "water tot aan de lippen staat".

De NVV voorzitter maakt zich ook zorgen over de positie van de grote groep middenbedrijven in de varkenshouderij. Door de hoge kosten van voeraankoop, mestafvoer en de slechte opbrengstprijzen van vleesvarkens en biggen komen juist de gezinsbedrijven in de knel.
"De resultaten die we als NVV al hebben weten te bereiken worden door varkenshouders onvoldoende gebruikt", vindt Wyno Zwanenburg. "Men kan bijvoorbeeld via het Varkens- en Biggenprijzenonderzoek vergelijken of men een eerlijke prijs ontvangt. En ook heeft de NVV op diverse terreinen marktwerking afgedwongen. Men kan bijvoorbeeld tegenwoordig kiezen uit meerdere laboratoria voor bloedonderzoek, Ook over de kosten van mestafvoer wordt veel geklaagd. Toch gaan veel varkenshouders uiteindelijk toch om."
De NVV heeft daarom besloten de komende tijd varkenshouders te wijzen op de mogelijkheden die ze zelf hebben om een beter rendement te halen.

Aanmelden
Aanmelden kan via www.nvv.nl of door te bellen met het NVV kantoor op nummer 0342 - 418 478
De avond vindt plaats op woensdag 5 maart in Partycentrum De Lindenberg, Balkerweg 17a te Ommen.





Nederlandse Vakbond Varkenshouders