Ingezonden persbericht


IVN Valkenburg aan de Geul
p/a Jozef Postmesstraat 16

6137 CK Sittard

t. 046-4524233

Lezing over oude cultuurgewassen

Het IVN Valkenburg aan de Geul organiseert op woensdag 5 maart een lezing over oude cultuurgewassen. De lezing begint om 19.30 uur in het verenigingslokaal van het IVN in de kasteeltuin Oud-Valkenburg en wordt gegeven door Léon Willems.

Ruim vijfduizend jaar voor Christus vestigden zich de eerste landbouwers op de vruchtbare Zuidlimburgse bodem. Zij rooiden bossen, bewerkten grond, zaaiden en oogstten. Zij weidden er hun vee en bedreven jacht en visvangst. Vele eeuwen verstreken, langzaam kwamen er verbeteringen in de cultuurmethoden van de Limburgse boer. Ook in de gewassen kwamen veranderingen. Toch werden lange tijd vertrouwde gewassen geteeld, zoals spelt, rogge, aardpeer en pastinaak. Tijdens de lezing passeren een aantal van die oude gewassen de revue. Behalve granen en voedergewassen is er aandacht voor de oliehoudende zaden als huttentut en de verfplanten zoals meekrap.

Ook komen oude groenterassen ter sprake, die in menige boerentuin geteeld werden.

De lezing is gratis toegankelijk. Meer informatie is te verkrijgen bij Léon Willems, tel. 046-4524233, of via mail leonwillems@home.nl. Informatie is ook te vinden op de website van het IVN, www.ivn.nl/valkenburg