Ingezonden persbericht


Persbericht

Driebergen, 5 maart 2008

Regiegroep vraagt Kamer: laat ons meewerken aan Natura 2000

De zes samenwerkende maatschappelijke organisaties verenigd in de Regiegroep Recreatie & Toerisme Natura 2000, doen een oproep aan Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken.

Morgen rondt de Kamer het debat over Natura 2000 met Minister Verburg af. Het gaat erom spannen. Kiest de Kamer voor brede maatschappelijke participatie of worden de 162 beheerplannen ouderwets tijdrovende, formele procedures met onbevredigende compromissen en weinig draagvlak? De Regiegroep Recreatie en Toerisme Natura 2000 is ervan overtuigd dat het proces waarmee de beheerplannen tot stand komen tenminste 50% van het succes van Natura 2000 zal bepalen. De toezegging van Minister Verburg voor meer verantwoordelijkheid voor de provincies bij de aanpak van de beheerplannen, is een belangrijke stap in de richting van meer maatschappelijk draagvlak voor Natura 2000.

De Regiegroep roept de Kamer in een brief van 5 maart op om de partijen in de beheerplanprocessen actief te ondersteunen met kennis en informatie en om ervaringen met elkaar te delen. Dit kan via een fysiek steunpunt dat voor alle partijen toegankelijk is. Voorkomen moet worden dat in 162 beheerplangebieden ook 162 keer het wiel moet worden uitgevonden. Daarvoor ontbreekt de tijd. Tijdverlies is ook onnodig omdat de overheden maximaal kunnen profiteren van de bereidheid tot samenwerking van de maatschappelijke organisaties. Voor de Regiegroep Recreatie en Toerisme Natura 2000 is verder van belang dat er open planprocessen komen, waarin ecologie en economie op evenwichtige wijze aan bod komen en dat de 162 beheerplannen haalbaar én betaalbaar zijn.

De zes organisaties die zich verenigd hebben binnen de Regiegroep Recreatie & Toerisme Natura 2000 zijn: HISWA Vereniging, Koninklijk Horeca Nederland, RECRON, ANWB, het Nederlands Platform voor Waterrecreatie en Sportvisserij Nederland.