Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ongelijkheid onder studenten duurt voort

In het verlengde van de discussie over gratis schoolboeken voor middelbare scholieren wil JOB (JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs) aandacht vragen voor de ongelijke behandeling van MBO studenten. Niet alleen in de discussie over schoolboeken, maar ook als het gaat om een OV studentenkaart. JOB blijft zich boos maken over het feit dat 16 & 17 jarige MBO'ers geen OV kaart krijgen. Hoger opgeleide studenten die nog geen 18 jaar zijn, hebben hier al enkele jaren recht op.

Meer dan 160.000 MBO studenten krijgen geen OV kaart, terwijl ze die wel nodig hebben. Beginnende 16 en 17 jarige MBO'ers worden hierdoor belemmerd in hun studiekeuze. Zeker als het gaat om de keuze voor gespecialiseerde MBO opleidingen, die slechts op één of enkele plekken gevestigd zijn. Voor studenten vormen afstand en reiskosten een drempel. Deze drempel bestaat ook voor de keuze van stageplaatsen. Helemaal als er een tekort aan stageplaatsen in de regio bestaat. De overheid wil goed en toegankelijk onderwijs bieden in Nederland. Dit is nu echter niet het geval.

Met een OV kaart kan in plaats van een studiekeuze gebaseerd op afstand en reiskosten een weloverwogen studiekeuze gemaakt worden. Dit draagt bij aan het terugdringen van de uitval op het MBO. Door vrijere studiekeuze zal er bovendien meer concurrentie tussen onderwijsinstellingen komen. Dat zal de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.

Ondanks steun die tot op de dag van vandaag herhaald wordt door de MBO Raad, MKB-Nederland, VNO-NCW en de steun van andere politieke en maatschappelijke partijen, is er nog niets gerealiseerd.

De helpdesk van JOB krijgt iedere dag meldingen binnen van MBO'ers en ouders / verzorgers die zich benadeeld voelen.
`Het wordt tijd voor de MBO'ers om ludieke en publieksvriendelijke acties te gaan voeren! Dit is een maatschappelijk probleem en de samenleving moet zich hiervan bewust worden,' aldus Fieke Nobel voorzitter van JOB.



Ingezonden persbericht