Ministerie van Defensie

KAMERVRAGEN EN ANTWOORDEN

05-03-2008
Beantwoording vragen over meesturen van een fondsenwervingsbrief met het veteranenblad
Vraagsteller: Lid Poppe (SP)

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van het lid Poppe (SP) over het meesturen van een fondsenwervingsbrief met het veteranenblad Checkpoint (ingezonden 1 februari 2008 met kenmerk 2070810320).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 5 maart 2008
Ons kenmerk D/2008003010
Onderwerp Kamervragen over het meesturen van een fondsenwervingsbrief met het veteranenblad Checkpoint (2070810320)
Ministerie van Defensie
Postbus 20701
2500 ES Den Haag
Telefoon (070) 318 81 88
Fax (070) 318 78 88
Pagina 1/4
Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van het lid Poppe (SP) over het meesturen van een fondsenwervingsbrief met het veteranenblad Checkpoint (ingezonden 1 februari 2008 met kenmerk 2070810320).
DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE
drs. J.G. de Vries
Ministerie van Defensie
Pagina 2/4

Antwoorden op de vragen van het lid Poppe (SP) over het meesturen van een fondsenwervingsbrief met het veteranenblad Checkpoint (ingezonden 1 februari 2008 met kenmerk 2070810320).
1
Is het bij u bekend dat het maandblad Checkpoint dat aan alle bekende en daar prijs op stellende veteranen wordt toegezonden een fondsenwervingsbrief heeft meegestuurd met het januari/februari nummer van deze periodiek? 1) Ja
2
Acht u het gewenst dat een tijdschrift dat gratis aan alle veteranen in Nederland wordt toegezonden fondsen onder juist deze groep 2) werft met als doel financiële steun te verlenen aan militairen en oud-militairen - inclusief oud-leden van de Binnenlandse Strijdkrachten - van alle krijgsmachtdelen en hun gezinnen die door omstandigheden, die een gevolg zijn van hun dienstuitoefening 3), in financiële problemen zijn gekomen?
De Stichting Veteraneninstituut (SVi) is een zelfstandige stichting die in opdracht van Defensie uitvoering geeft aan een deel van het veteranenbeleid. Het betreft onder meer communicatie met veteranen door middel van het tijdschrift Checkpoint. Contractueel is vastgelegd dat de redactie van Checkpoint werkt op basis van een redactiestatuut. In dit redactiestatuut staat dat de inhoud van het blad een verantwoordelijkheid is van de Raad van Bestuur van het SVi. Het ministerie van Defensie heeft geen directe zeggenschap over de acquisitie van advertenties door het blad Checkpoint en kan fondsenwerving door middel van dit blad weigeren noch toestaan.
De Stichting Gezamenlijke Militaire Fondsen is er al sinds 2 mei 1951 voor militairen, hun gezinnen of nabestaanden die financiële steun nodig hebben. Om haar doelstellingen te kunnen bereiken doet de stichting een beroep op goededoelenloterijen, bedrijven en Ministerie van Defensie
Pagina 3/4
particulieren. Een advertentie bij Checkpoint past daarbij en onderstreept de onderlinge solidariteit en de kameraadschap die (oud)militairen graag hoog houden. 3
Bent u bekend met de onder vraag twee benoemde problemen? Zo ja, kunt u hiervan een overzicht verstrekken? Zo neen, bent u bereid deze te inventariseren? 4
Acht u het voorzien in middelen om deze problemen op te lossen geen taak van de overheid in het kader van een ruimhartig veteranenbeleid? Zo ja, met ingang van wanneer neemt dit een aanvang? Zo neen, waarom niet? Indien (oud)militairen, veteranen en militaire dienstslachtoffers in financiële problemen komen door of als gevolg van de uitoefening van de militaire dienst kunnen zij steun krijgen. Het ministerie van Defensie voert een ruimhartig veteranenbeleid, waarbij uitvoeringsinstanties als het Veteraneninstituut/de Basis, het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen en het Zorgloket Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers de zorgverlening en -coördinatie op zich nemen. Het ministerie van Defensie kan en mag zelf geen leningen verstrekken. (Oud)werknemers van Defensie die in het kader van een vastgesteld integraal behandelplan schuldsanering nodig hebben, worden door tussenkomst van een casecoördinator geholpen om de financiën op orde te krijgen. Hiervoor worden schuldsaneringbedrijven of private fondsen ingeschakeld. De Stichting Gezamenlijke Militaire Fondsen is een dergelijke organisatie.
Het ministerie van Defensie heeft geen overzicht van de problemen die in behandeling zijn bij de stichtingen/fondsen die deel uitmaken van de Gezamenlijke Militaire Fondsen. Het gaat om zelfstandige fondsen die niet rapporteren aan het ministerie van Defensie. De Gezamenlijke Militaire Fondsen zijn complementair aan het veteranenbeleid van het ministerie van Defensie.

Ministerie van Defensie

Pagina 4/4

1) Checkpoint; maandblad voor veteranen, jan-feb 2008, nr. 1, inclusief bijlage: combiola Gezamenlijke Militaire Fondsen (G.M.F.)

2) Checkpoint, januari, februari 2008, nr. 1, "Als geen ander weet u met welke vragen en problemen veteranen en andere (oud-)militairen geconfronteerd kunnen worden."