GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

5 maart 2008

IKEA gaat voor scharrelei

Ook IKEA trekt de kaart van het dierenwelzijn. De restaurants van de Belgische vestigingen van het woonwarenhuis gebruiken geen verse eieren meer uit legbatterijen maar enkel nog scharreleieren. IKEA schakelde over op diervriendelijkere eieren op vraag van GAIA.

IKEA liet aan GAIA weten dat de informatie van de dierenrechtenorganisatie over het kippenleed dat veroorzaakt wordt door de legbatterij de doorslag gaf. In het kader van haar campagne voor het welzijn van legkippen vraagt GAIA aan Belgische warenhuizen, restaurants en bedrijven om geen eieren van kippen uit legbatterijen meer te verkopen of te gebruiken.

Het lijstje van legkip-vriendelijke bedrijven groeit gestaag : behalve IKEA schakelden eerder Makro, Colruyt, LIDL, Delhaize, Aldi, Carrefour (grotendeels), McDonald's, Sodexho, Quick en ook de Universiteit van Namen over. Die laatste kiest zelfs resoluut voor biologische eieren. Daarnaast zijn er ook bedrijven die al vanaf het begin kozen voor diervriendelijke eieren, zoals Greenway of Le Pain Quotidien.

In 2012 wordt de legbatterij in de EU verboden, maar verschillende warenhuizen en restaurants wachten liever niet tot 2012. Ze gunnen de legkippen nu al een beter leven en kiezen voor eieren uit alternatieve systemen zoals scharrelstallen of systemen met overdekte buitenloop of vrije uitloop. Wie denkt dat vanaf 2012 het leed van de legkippen definitief voorbij is, is te optimistisch. De legbatterij dreigt vervangen te worden door de verrijkte kooi, een systeem dat zogezegd beter is voor de kip, maar in de praktijk nog altijd ondermaats scoort. De kippen hebben er er een bierviltje meer ruimte, een handvol scharrelmateriaal en een nest van plastic. Warenhuizen en restaurants die voor scharreleieren kiezen, zeggen ook hier `neen' tegen.

Warenhuizen en restaurants die voor scharreleieren kiezen, zeggen NEEN tegen kippen in kooien: geen legbatterijen (foto), geen verrijkte kooien.

In een kooi voelt een kip zich het slechtst. In een kooi kan ze haar natuurlijke gedrag niet uiten; scharrelen, een nest maken of een stofbad nemen zijn er onmogelijk. In een batterij- of verrijkte kooi zit een kip 13 maanden opgesloten in een ruimte met een oppervlakte kleiner dan een A4-blad. Ze komt pas buiten op weg naar het slachthuis. Steeds meer consumenten houden rekening met het dierenwelzijn. De Eurobarometer van maart 2007 wijst uit dat 62% van de Europese consumenten van winkel zou veranderen om meer diervriendelijke producten te kunnen kopen (de Eurobarometer is een groot Europees onderzoek dat wordt gehouden in alle lidstaten van de Europese Unie (en enkele kandidaat-lidstaten).

> Meer over onze campagne voor legkippenwelzijn