Technische Universiteit Delft

Sedimenten
door M&C

Promotie van mevr. Ir. A.M. Toes: "Effects of heavy metals on microbial diversity and bacterial resistance in marine sediments"

06 maart 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Ir. A.M. Toes | ingenieur in de bioprocestechnologie, Nederland
promotor | Prof.dr. J.G. Kuenen (em.hgl 2006 TNW) toeg.prom | Dr.ir. G. Muyzer (UHD-TNW)

Effects of heavy metals on microbial diversity and bacterial resistance in marine sediments
Per jaar wordt alleen al in Noordwest Europa 200 miljoen kuub slib gebaggerd. Vaak wordt dit met zware metalen vervuilde havenslib gestort in relatief onverstoorde ecosystemen. Aangenomen wordt dat dit geen significant risico oplevert voor het ecosysteem, mits de metalen niet kunnen vrijkomen. Dit onderzoek richtte zich in eerste instantie op de effecten van zware metalen op biodiversiteit: welke bacteriën verdwijnen, welke profiteren juist van de vervuiling? Daarnaast richtte dit onderzoek zich op het ontwikkelen van een nieuwe methode om de effecten van zware metalen te meten. Bestaande chemische metingen vertellen alleen iets over de totale hoeveelheid zware metalen. Dit is niet altijd relevant. Kleideeltjes bijvoorbeeld, kunnen zware metalen adsorberen, wat de giftigheid verlaagt. In dit onderzoek is een biologische methode ontwikkeld waarmee niet de hoeveelheid maar de giftigheid van zware metalen wordt vastgesteld.

Delen van dit onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift Archives of Environmental Contaminants and Toxicology.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008