Deelgemeente Charlois Rotterdam

Spectaculaire verhuisoperatie platanen

Is verhuizen voor mensen al een hele klus; bij bomen gaat het écht om een spectaculaire megaoperatie. Op donderdag 6 en vrijdag 7 maart verhuizen vijf grote platanen van de Lichtenburg in Zuidwijk naar hun nieuwe stek aan de Langenhorst, bij uitvaartcentrum Monuta, eveneens in Zuidwijk.

Op donderdag 6 maart om 13.15 uur geeft portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Buitenruimte van de deelgemeente Charlois Ed Goverde samen met Hugo t Hart, manager Woondiensten van Vestia Rotterdam-Zuid op de Lichtenburg het officiële startsein voor de verhuis-operatie. Samen maken zij een start met het transport van een van de platanen.

De voorbereidingen voor de verhuizing zijn vandaag al gestart. Vervolgens worden op 6 maart drie platanen naar hun nieuwe standplaats vervoerd (omstreeks 9.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur); op vrijdag 7 maart worden de vierde en vijfde boom verplant (om 9.00 en 13.00 uur).

De bomen worden met een telescoopkraan uit de grond getild en vervolgens rechtopstaand over de weg vervoerd naar hun nieuwe plek.

De route loopt vanaf de Lichtenburg via de Schuilenburg naar de Slinge. Daar worden de bomen in verband met de bovenleiding van de tram tegen de richting van het verkeer in naar de Langenhorst vervoerd. Hierbij kan enige hinder voor het verkeer ontstaan.

Hof van Zuidwijk

De verhuisoperatie is in opdracht van woningcorporatie Vestia en wordt uitgevoerd in samenwerking met de deelgemeente en de Werf Charlois van Gemeentewerken.

De platanen moeten wijken voor de nieuwbouw van 216 woningen van Hof van Zuidwijk (fase III en IV). De bomen komen zo dicht bij de nieuwbouw te staan, dat ze niet op hun huidige standplaats kunnen blijven.

Omdat het gaat om imposante en gezonde oude bomen, die op een nieuwe standplaats nog een flink aantal jaren de wijk kunnen sieren, wordt zuinig met deze bomen omgesprongen. Daarom is besloten ze niet te kappen, maar te verplanten.

De verhuizing van platanen wordt uitgevoerd door Nationale Bomenbank B.V.