100% score op EU onderzoeksprojecten

06/03/2008 09:32

Innoventura
r/> Persbericht ESI 6 maart 2008

Embedded Systems Institute succesvol in Europa

100% score op EU onderzoeksprojecten

De vier subsidieaanvragen die het Embedded Systems Institute als medeaanvrager bij de Europese Commissie heeft ingediend zijn allemaal goedgekeurd. Deze 100% score is voor een groot deel te danken aan de intensieve samenwerking tussen het bedrijfsleven en de wetenschap die ESI in zijn projecten realiseert. De vier gehonoreerde onderzoeksprojecten richten zich op het beheersbaar maken van software in high-tech systemen en hebben een gezamenlijk budget van ruim 13 miljoen euro, waarvan zo'n kleine 2 miljoen voor ESI. De projecten gaan alle in 2008 van start.

Industry-as-Laboratory

Het 'Industry-as-Laboratory' concept van ESI garandeert een optimale aansluiting van het wetenschappelijk onderzoek bij de behoeftes van de industrie. Universitaire wetenschappers verrichten daarbij hun onderzoek in nauwe samenwerking met industriële partners, vaak zelfs op locatie. Hierdoor kunnen zij direct inspelen op de actuele problematiek uit de industriële praktijk. De valorisatie van kennis, wat in het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie een belangrijk onderdeel is, vindt dan ook voor een groot gedeelte plaats tijdens het onderzoek zelf. Daarnaast gebruikt ESI haar uitgebreide netwerk in de industrie en in wetenschappelijke instellingen als platform voor het verspreiden van de onderzoeksresultaten.

Intelligente elektronica

De vier projecten richten zich op verbeteringen en vernieuwingen op het gebied 'embedded systems'. In steeds meer apparaten, van mobiele telefoons tot high-end kopieerapparaten en de nieuwste auto's, is intelligente elektronica verweven met de aansturing van mechanische, optische of fysische componenten. Omdat elk jaar de hardware (de chips) sneller en kleiner worden, groeien de mogelijkheden om in deze apparaten meer intelligentie en nieuwe mogelijkheden in te bouwen. De complexiteit van de software neemt daardoor fors toe, met grotere kansen op storingen.

De projecten

Het project Quasimodo richt zich op het ontwikkelen van kwantitatieve ontwerpmodellen voor embedded systemen en vergt in totaal 2.5 miljoen euro. Het project Genesys (2,8 miljoen) heeft als doel het ontwikkelen van een generieke softwarearchitectuur voor verschillende hardwaretoepassingen. Het project MultiForm (3,6 miljoen) richt zich op het ontwikkelen van een tool-platform (gereedschapskist) voor het ontwikkelen van embedded systemen die in een netwerk actief zijn. Het laatste project Artist-Design (4,5 miljoen) is gericht op het organiseren van multidisciplinaire samenwerkingsverbanden tussen Europese partijen.

Het Embedded Systems Instituut

Het ESI is een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat zich richt op het versnellen van innovaties in de high-tech industrie door het leveren van toepassingsgerichte kennis op het gebied van embedded systemen. Daarbij bestaat een nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap en andere kennisinstellingen. Een belangrijk kenmerk van ESI is dat het merendeel van het onderzoek zich afspeelt bij de betrokken bedrijven volgens het 'Industry-as-Laboratory' concept. Daarnaast heeft ESI een uitgebreid kennis disseminatieprogramma, met onder andere een breed aanbod van cursussen en een competentie ontwikkelprogramma voor systeem-architecten op basis van 'Industry-as-Classroom'.





http://www.esi.nl