Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16

1423 AJ Uithoorn
Postbus 8

1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Eén met de egel! - start Egelproject Uithoorn


6 maart 2008 print
Ook in Uithoorn en De Kwakel komen ze voor: die schattige bruine beestjes met hun unieke stekeltjesvacht. Waar precies en of het er veel zijn weten we niet. Maar waarom nu speciaal aandacht voor de egel....?

Egels houden net als wij van tuinen en parken. Om drie redenen wil de gemeente iets doen voor de egel. Ten eerste om hem te helpen. De egel is namelijk beschermd en door de woningbouw verdwijnt veel leefgebied. En ook het drukke verkeer eist veel egelslachtoffers. Ten tweede is de egel een goede `natuurgids'. Hij kan ons iets leren over de inrichting en het beheer van onze tuinen en parken. Want als de egel hier kan leven, dan kunnen vele andere soorten dit ook. En gewoon, omdat het een grappig beestje is, dat iedereen aanspreekt. In een serie artikelen leest u de komende tijd alles wat leuk is om te weten van de egel. Dus graag stellen wij aan u voor....Edward Egel!

Winterslaap en siësta

Er zijn van die dagen waarop je liever in bed blijft. Vooral 's winters als de dagen kort, nat en donker zijn, zou je je graag nog eens omdraaien. Toch blijven we maar doorrennen. En dat terwijl een mens zich het beste voelt als de zon schijnt. We zijn gewoon niet gemaakt om in het donker te leven. Het geeft winterdepressies. En het verhoogt onze gas- en elektriciteitsrekening behoorlijk. Wat een energieverspilling! Zouden we niet beter een winterslaap kunnen houden, net als de egel?

Wintertemperatuur

Helaas hebben mensen een probleem: We kunnen onze lichaamsfuncties niet ver laten zakken. Egels kunnen dit wel. Zij kunnen zakken van
35ºC naar 5ºC, van 200 hartslagen naar 8 per minuut en van 50 ademteugen naar 3 per minuut. Zo besparen ze enorm op hun energierekening! Ze moeten wel. 's Winters is er voor een egel niets te eten. Wormen, kevers, slakken en rupsen kruipen weg. Daarom zoekt de egel in oktober een droge plek voor zijn winternest. Dit kan onder heggen, struiken, houtstapels enzovoorts. Als nestmateriaal wordt blad of stro gebruikt, en dan maar slapen... Als alles goed gaat wordt het diertje in maart weer wakker. Voor die tijd kan het nog misgaan. Zo worden magere egels nooit meer wakker, want een winterslaap kost veel vet. Sterk vermagerd gaan de egeltjes in maart op zoek naar voedsel. Maar de winter is als een droom aan ze voorbij gegaan.

Zomertempo

Eén troost: egels kunnen net zo slecht tegen de warmte als wij. Ronald Hoogenhout is ecoloog en vertelt:

"Tijdens een hittegolf zag ik op het heetst van de dag een egel over het terras schuiven. Hij liep langzaam, voetje voor voetje, vlak langs mijn stoel. Hij had geen puf meer om schuw te zijn. We wisselden een blik van verstandhouding en daarna sleepte hij zich achter het houthok. Daar ging hij languit liggen met zijn buik op het koele zand en nam een siësta. Soms is een egel net een mens..."

Een speciale egelfolder met allerlei leuke tips is gratis op te halen bij het gemeentehuis, bibliotheken en buurthuizen.' ^