Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 maart 2008

ONDERZOEK DELTA LLOYD EN MKB-NEDERLAND:
AANTAL WGA-EIGENRISICODRAGERS NEEMT GESTAAG TOE

Het aantal WGA-eigenrisicodragers (WGA ER) neemt gestaag toe. Ruim een kwart (26 %) van de bedrijven is op dit moment WGA ER. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van 2006. In het mkb is een derde van de ondernemers inmiddels eigenrisicodrager. Van de groep mkb ers die bij het UWV is gebleven, heeft tweederde wel naar de mogelijkheid van uittreden gekeken, maar daar uiteindelijk niets mee gedaan. Dit blijkt uit een in januari 2008 uitgevoerd onderzoek door MarketConcern, in opdracht van Delta Lloyd en MKB-Nederland.

38% van de ondernemers blijft bij UWV om gemaksredenen Van de mkb-ondernemers die bij het UWV blijven, doet 38% dat om gemaksredenen. Voor 17%, biedt de overstap onvoldoende voordelen, 15% is onbekend met de oplossingen die verzekeraars kunnen bieden en 12% is onbekend met de WGA-wetgeving.

Een ruime meerderheid van 63% van de mkb-ondernemers heeft zich extern laten adviseren over de mogelijkheden om WGA eigenrisicodrager te worden. Van deze groep hebben de meesten daarvoor aangeklopt bij de accountant (20%) en de assurantieadviseur (16%).

73% kiest voor WGA ER vanwege premievoordeel
Van de ondernemers die wel hebben gekozen voor het eigenrisicodragerschap is voor 73% het premievoordeel bij de verzekeraar daarvoor een belangrijk tot zeer belangrijk element. Voor 60% is de stabielere premie bij de verzekeraar ten opzichte van het UWV belangrijk tot zeer belangrijk, 52% noemt de betere re-integratieondersteuning van de verzekeraars. Ruim 64% van de ondernemers hecht eraan om het WGA-eigenrisicodragerschap en de verzuimverzekering bij een partij onder te brengen.

Van de mkb-ondernemers die nu al eigenrisicodrager zijn, heeft 72% dat aan de verzuimverzekering gekoppeld. Hieruit blijkt de behoefte aan een totaaloplossing op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid van werknemers. Ruim 20% van de ondernemers heeft geen verzuimverzekering.

Assurantieadviseur meest bepalend in keuze WGA-eigenrisicodragerschap De assurantieadviseur was uiteindelijk het meest bepalend in de keuze voor WGA-eigenrisicodragerschap (42%), gevolgd door de accountant of het administratiekantoor (27%).

Van de eigenrisicodragers is 37% niet bekend met het voornemen van het kabinet om de WGA volledig te privatiseren. Voor de ondernemers die bij het UWV zijn aangesloten, bedraagt dit percentage 42%.

Delta Lloyd: verwachte groei WGA ER tot 40%
Dat het aantal WGA-eigenrisicodragers gestaag toeneemt, had Berend-Jan de Leeuw, directeur Verzekeringscentrum Inkomen van Delta Lloyd, verwacht: Het is voor mkb-ondernemers nog steeds complexe materie, maar we zien wel dat de WGA ER-markt langzaam volwassen wordt. Na een voorzichtig begin zien wij dat steeds meer assurantieadviseurs actief worden op deze markt. Delta Lloyd verwacht dat het aantal ondernemers dat kiest voor WGA ER de komende jaren verder toeneemt, ook vanwege het kabinetsvoornemen om de WGA volledig te privatiseren. Ondernemers zullen daar nu al op anticiperen. Delta Lloyd verwacht zonder privatisering een groei van het aantal ondernemers dat kiest voor WGA eigenrisicodragerschap tot 40%. De Leeuw: De ondernemers die vanaf 2006 instroom in de WGA hebben of momenteel langdurig zieken hebben met de kans op WGA instroom, zullen namelijk bij het UWV blijven. Het UWV gaat deze uitkeringen aan de ondernemer doorbelasten, terwijl een private verzekeraar daar geen dekking meer voor biedt. Vooral kleine bedrijven kunnen dan beter bij het UWV blijven, omdat het betalen van de maximale premie minder is dan het zelf financieren van de uitkeringen.

Volgens secretaris sociale zaken Mariet Feenstra van MKB-Nederland toont het onderzoek aan dat ondernemers een weloverwogen keuze maken om eigenrisicodrager te worden of bij het UWV te blijven. Goede informatie over de voor- en nadelen van beide opties is daarom zeer belangrijk. Opvallend is de duidelijke behoefte van ondernemers aan een praktische een-loketoplossing voor verzuim, ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers , aldus Feenstra. MKB-Nederland verwacht van verzekeraars dat zij zich daar in de toekomst goed op zullen toeleggen.

EINDE BERICHT