Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


De Stichtse Rijnlanden stapt over op groene stroom

6 maart 2008 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een vierjaren-contract getekend met energiebedrijf Nuon voor de levering van groene elektriciteit. Door deze stap is het elektriciteitsverbruik van het waterschap vanaf 2009 honderd procent duurzaam.

Nu al is een kwart van het elektriciteitsverbruik van het waterschap `groen', omdat deze energie wordt opgewekt in de eigen biogasinstallaties. In die installaties wordt elektriciteit gewonnen uit het biogas dat vrijkomt door vergisting van zuiveringsslib, een restproduct van de zuivering van rioolwater.

De Stichtse Rijnlanden voert al enige tijd een duurzaam energiebeleid. Het waterschap probeert energie te besparen en investeert in energiezuinige innovaties. Zo is op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Maarssenbroek de oude cv-ketel vervangen door een warmtepompinstallatie: met warmte uit het gezuiverde afvalwater worden nu de kantoor-, bedienings- en bedrijfsruimten verwarmd. Ook streeft het waterschap naar energiezuinige ontwerpen voor nieuwbouw van installaties.

Het inkopen van groene stroom past in het duurzame energiebeleid. Vanaf 2009 is de 32 miljoen kWh die het waterschap nu nog `grijs' inkoopt afkomstig uit duurzame energiebronnen. De overige 10 miljoen kWh blijft opgewekt worden in de eigen biogasinstallaties.