Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Betawetenschappen

6 maart 2008

Artsen schrijven mogelijk te hoge doseringen ijzer voor

Mensen met een ijzertekort krijgen mogelijk te grote hoeveelheden ijzer voorgeschreven van hun huisarts. Dit kan tot hemochratose (ijzerstapelingsziekte), maag-darmklachten en een verhoogd risico op darmkanker leiden. Dit schrijft het Utrechtse UPPER in een onderzoek dat zij in opdracht van de Hemochromatose Vereniging Nederland heeft uitgevoerd. UPPER is ontstaan uit de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen van de Universiteit Utrecht en Utrecht Pharmacy Panel for Education & Research

Mensen die aan anemie lijden, hebben een tekort aan hemoglobine. In de meeste gevallen komt dit door een gebrek aan ijzer en schrijft de huisarts ijzersupplementen voor. De Hemochromatose Vereniging Nederland (HVN) ontdekte dat een aantal van haar leden die ijzergebreksanemie hadden, en die hiervoor ijzersupplementen kregen, later een secundaire vorm van hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) ontwikkelden. Hierop vroeg de HVN aan UPPER om onderzoek te doen naar de ijzerdoseringen die patiënten krijgen voorgeschreven.

Te hoge doseringen

Uit het onderzoek komt naar voren dat de aanbevolen doseringen die huisartsen nu hanteren waarschijnlijk te hoog zijn. Al bijna 30 jaar krijgen patiënten gemiddeld 100 tot 200 mg ijzer per dag voorgeschreven. Artsen baseren zich hierbij op doseringsrichtlijnen van zo'n 30 jaar oud: de zgn. NHG-standaard Anemie van het Nederlands Huisartsengenootschap. Te veel ijzer in het lichaam kan leiden tot ijzerstapeling, ook wel hemochromatose. Ook kunnen patiënten maag-darmklachten krijgen zoals misselijkheid, buikpijn, diarree of obstipatie. De oorzaak van deze laatste verschijnselen is waarschijnlijk niet-opgenomen ijzer in de maag of in de darmen. Ongeveer een kwart van de patiënten krijgt last van deze bijwerkingen. Er zijn aanwijzingen dat te veel ijzer mogelijk zelfs een verhoogd risico op darmkanker geeft.

Onderzoek naar lagere dosering

Er wordt in de medische behandeling geen onderscheid gemaakt tussen lichte en zware vormen van ijzergebrek: de arts schrijft voor beide vormen dezelfde dosis ijzer voor. UPPER beveelt aan om nader onderzoek te doen naar de optimale hoeveelheden die patiënten bij de verschillende vormen van ijzeranemie voorgeschreven zouden moeten krijgen, waarbij vooral gekeken moet worden naar de effectiviteit van lagere doseringen. Op basis van onderzoek zal de NHG-standaard Anemie geactualiseerd moeten worden.

Rapport

Het rapport van UPPER is te downloaden op de website van UPPER

Meer informatie

Esther Fietje, UPPER Faculteit Betawetenschappen, (030) 253 7309, e.h.fietje@uu.nl

B.g.g.: Patrick Rugebregt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 2411, p.f.rugebregt@uu.nl