Gemeente Vlaardingen


Nieuwe paddentunnels onder Holyweg

06 maart 2008

Een nieuw stelstel van wanden, schermen en drie paddentunnels helpt bij het in goede banen leiden van de jaarlijkse paddentrek op de Holyweg. Padden steken na hun winterslaap vaak meteen een drukke weg over en lopen het risico overreden te worden. Voor het eerst in Vlaardingen kunnen padden nu veilig in een paddentunnel onder de weg door lopen.

Een van de drie recent aangelegde paddentunnels.

Veel vrijwilligers zijn op diverse plekken in Vlaardingen actief om de padden na hun winterslaap over de weg heen te zetten. Elk jaar, als het warmer wordt, ontwaken de padden. Hun winterslaap houden ze vanaf september/oktober, meestal in een zelf gegraven gat onder een boomstronk of tussen boomwortels. Meteen na het wakker worden, willen de padden instinctief naar hun geboortesloot om te paren. Ze gaan slaperig op weg, in de schemering en nacht. De eerste padden ontwaken eind januari, maar in maart komt de trek echt goed op gang. Vrijwilligers zijn actief op diverse plekken in Vlaardingen, bijvoorbeeld op de Watersportweg en de Zuidbuurt. Zonder de inzet van vrijwilligers zouden veel padden worden overreden of worden meegezogen door de snelheid van de auto.

Paddendrukte op de Holyweg
Ook op de Holyweg is het tijdens de paddentrek een drukte van belang. In voorgaande jaren was een deel van de Holyweg tijdens de paddentrek zelfs in de avond en nacht afgesloten. Het autoverkeer maakte gebruik van een omleidingsroute door de woonwijk. Ondanks dat de bewoners hiervoor begrip toonden, zorgde de omleiding voor overlast. Tijdens het aanpassen en ophogen van de Holyweg greep de gemeente de kans om de situatie te verbeteren.

Waterdicht systeem
Tijdens het aanpassen en ophogen van de Holyweg zijn drie paddentunnels onder het wegdek aangelegd. Door het opwerpen van obstakels langs de zijkanten van de weg, namelijk wanden en schermen van ongeveer 50 centimeter hoog, kunnen de padden niet alsnog het asfalt op lopen. Voor het bereiken van een waterdicht systeem mogen er nergens openingen zijn waar een pad onverhoopt doorheen kan glippen, dus alle schermen moeten op elkaar aansluiten. Op enkele stukken was het mogelijk om permanente schermen aan te brengen. Op andere plekken zijn tijdelijke schermen aangebracht, die na de paddentrek weer worden verwijderd.

Door de paddenwanden kunnen padden niet de weg op glippen.

Vrijwilligers en de gemeente Vlaardingen zijn benieuwd hoe de padden hun stelstel van tunnels, schermen en wanden aan de Holyweg vinden.