Provincie Flevoland



Start bodemsanering Wijk 8-12 op Urk

De provincie Flevoland start oktober 2008 met de sanering van Wijk 8-12 op Urk. Die bestaat uit een grondsanering en een
grondwatersanering. Het graafwerk voor de grondsanering moet voor de kerst zijn afgerond. Aansluitend wordt een deel van de
verontreininging in de bodem afgezogen. Dit duurt tot circa juli 2009. Daarna volgt de grondwatersanering, die duurt tot 2013.

De sanering op Urk beslaat een deel van de percelen aan de Wijk 8-2, 8-11, 8-12a, 8-13, 8-14, een deel van de openbare weg ter hoogte van Wijk 8-12a en het steegje nabij het trafohuisje, dat gelegen is achter Wijk 8-3. Voor de start worden de eigenaren van de betreffende percelen door de provincie in een aparte brief benaderd voor medewerking.

Bij de sanering wordt een deel van de verontreiniging die in de bodem aanwezig is afgegraven. De verontreinigde lucht die in de bodem zit wordt door hoge vacuĂĽmextractie (ook wel genoemd bodemluchtafzuiging) afgezogen. Een deel van de verontreiniging die in het grondwater aanwezig is wordt opgepompt, gezuiverd en op het riool geloosd. Na de sanering is de locatie geschikt voor wonen met gebruik van tuin, ook al blijft een deel van de verontreiniging in de grond en het grondwater achter. Dat deel valt echter binnen de eisen van de wet bodembescherming.

Schade die ontstaat als gevolg van de sanering komt in beginsel voor rekening van de provincie Flevoland, die opdrachtgever is.