Senternovem


06-02-2008 | 85 procent van de jongeren wil bijdragen aan een betere wereld.

Jongeren spreken zich uit over duurzame ontwikkeling

Wat vinden jongeren belangrijk als het om duurzame ontwikkeling gaat? 2007 was voor de Nationale Jeugdraad het jaar van jongeren en duurzame ontwikkeling. Debatten, een duurzaamheidscan van de Tweede Kamer en een onderzoek onder ruim 800 jongeren. De resultaten zijn verassend. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat allochtone jongeren vaker bereid zijn meer te betalen voor duurzame producten dan Nederlandse jongeren. Daarnaast wil 85% van de jongeren bij dragen aan een betere wereld.

De Uitkomsten
Uit de verschillende activiteiten blijkt dat jongeren de politiek en het bedrijfsleven niet ambitieus genoeg vinden. Concreet vinden jongeren dat de bio-industrie niet meer thuishoort in de huidige samenleving. Balkende IV moet zuinig en verstandig omgaan met natuurlijke hulpbronnen centraal stellen in al zijn beleid en kamerleden moeten vaker het goede voorbeeld geven. Duurzaam consumeren moet makkelijker worden gemaakt door eenduidige communicatie, bijvoorbeeld door duidelijke betrouwbare labels. Om prijsverschillen tussen duurzame en gewone producten niet te ver op te laten lopen mag er van de jongeren best wat af van de woekerwinsten van grote kledingmerken. Dit kan dan gebruikt worden om de arbeidsomstandigheden in de kleding industrie te verbeteren. Ook kan de overheid biologische landbouw subsidiëren.

Op school wil meer dan de helft van de jongeren meer aandacht besteden aan armoede en milieuproblemen. Ondanks de actiebereidheid van jongeren heerst er wel een gevoel van onmacht. Vooral als het gaat om de invloed die jongeren zelf denken te hebben op de oplossing van problemen als welvaartsverdeling, het verdwijnen van het regenwoud of het uitputten van landbouwgrond. Het is daarom belangrijk om jongeren concreet de resultaten van hun acties te laten zien. Milieuvervuiling, klimaatverandering en kinderarbeid zien jongeren als problemen waar ze zelf wel veel aan kunnen veranderen. Hiervoor willen ze dan ook graag op school actie voeren en hun gedrag aanpassen. Meer betalen voor duurzame producten zien de jongeren niet echt zitten hoewel de bereidheid om eerlijke kleding te kopen toch 40% bedraagt, mits deze als zodanig herkenbaar is en er goed uitziet.

`DOe Mee!' wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad, de landelijke koepel van jongerenorganisaties die wil dat jongeren van 12 tot 30 jaar kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Financiële ondersteuning van het project kwam van het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling draagt bij aan een maatschappij waarin burgers, bedrijven, organisaties en overheden beschikken over de kennis, competenties en motivatie om te werken aan duurzame ontwikkeling. Daarvoor zijn leerprocessen nodig die het programma met raad, daad en financiën ondersteunt.
Contact
Kijk ook op www.jegdraad.nl