Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Moratorium op walvisjacht

06 maart 2008 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

5 maart 2008 08-LNV-B-25

DN. 2008/741 6 maart 2008

onderwerp bijlagen

Moratorium op walvisjacht

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw vraag over het standpunt van Nederland inzake de walvisvaart en de geruchten dat Nederland mogelijkerwijs zou overwegen aan het bestaande morato- rium te willen tornen, deel ik u het volgende mee. Ik ben en blijf tegen de walvisjacht en vóór het beschermen van zoveel mogelijk walvissen.

De Nederlandse IWC-commissaris heeft, in het kader van de voorbereiding van de IWC- vergadering die momenteel in het Verenigd Koninkrijk plaatsvindt, aan Nederlandse NGO's gevraagd hoe zij staan tegenover het opnieuw introduceren van het zogenaamde "Ierse voorstel". Dit voorstel houdt in dat er een wereldwijd walvisreservaat is in alle oceanen en zeeën, met uitzondering van de Economische Exclusieve Zone van landen, waar kleinschalige walvisjacht onder controle van de IWC dan mogelijk is. Deze vraag is ten onrechte uitgelegd als Nederlandse steun voor opheffing van het moratorium.

Ministerie van Landbouw, Ik ben voor de bescherming van alle walvissen, maar dat is tot op heden met het Natuur en Voedselkwaliteit bestaande moratorium nog niet mogelijk gebleken. Noorwegen en IJsland houden zich Directie Natuur niet aan het moratorium en Japan bejaagt de walvis onder de noemer van weten- Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401 schappelijke walvisvangst. 2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868 Om het doel te bereiken dat alle walvissen beschermd worden, hanteer ik een gelaagde Fax: 070 - 3786100 strategie. Allereerst wil ik binnen het kader van de IWC in gesprek blijven met zowel walvisjagende als walvisbeschermende landen om zoveel mogelijk walvissen te bescher- men op weg naar een algeheel verbod van walvisjacht. Daarnaast streef ik naar een gemeenschappelijk optreden van de EU-lidstaten binnen de IWC, zodat met kracht kan

worden onderhandeld ten gunste van de walvis. Ook daarbij streef ik naar een standpunt dat op weg naar een algeheel jachtverbod, zoveel mogelijk walvissen worden beschermd.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 6 maart 2008 DN. 2008/741 2

Dit betekent dat we in onderhandelingen soms maar kleine stappen kunnen zetten in het nastreven van de algehele oplossing. Omgekeerd betekent dit ook dat het niet onmiddel- lijk bereiken van het uiteindelijke doel, er ons niet van moet weerhouden om tussen- oplossingen te zoeken op weg daar naartoe.

Een tussenstap vind ik in ieder geval alle bestaande walvisjacht onder controle te brengen van de IWC. Ook het bereiken van een op wetenschap gebaseerd beheerssysteem en het opzetten van een nalevingsysteem met een internationaal controlekader en een sanctie- mechanisme zijn belangrijke stappen in de richting van de beëindiging van de walvisjacht.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --