Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

06-03-2008

KNAW wil transparante afspraken tussen onderzoekers en hun opdrachtgevers

Onderzoekers dienen altijd mogelijke belangenverstrengeling te melden als ze publiceren of in het openbaar optreden. Dat schrijft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in een brief aan minister Plasterk van OCW. De KNAW stelt deze en andere maatregelen voor om de objectiviteit van het onderzoek en het vertrouwen van het publiek in de wetenschap te waarborgen.
De Akademie pleit al jaren voor transparante afspraken tussen onderzoekers en hun opdrachtgevers, of het nu overheid of bedrijfsleven is. Opdrachtonderzoek blijkt met enige regelmaat onderzoekers voor problemen te stellen: ze worden onder druk gezet door de opdrachtgever of financier, bijvoorbeeld bij de statistische verwerking en de interpretaties van gegevens of de weergave van conclusies. Onderzoekers moeten tegen zulke beïnvloeding gewapend zijn; dat kan door het hanteren van duidelijke regels, zoals een gedragscode.
Zelf stelde de Akademie al in 2005 een 'Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid' op die in bij al het contractonderzoek door onderzoekers én hun opdrachtgevers uit de overheid of het bedrijfsleven getekend zou moeten worden.

Eind vorig jaar besloot het kabinet de gedragscode van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) voor verantwoord wetenschappelijk handelen in alle publieke onderzoekinstellingen als richtlijn te hanteren. De Akademie juicht dat toe, maar vindt dat aan deze 'lichte' gedragscode een aantal scherpere aanvullende eisen moet worden gesteld, zoals in de eerder genoemde verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid valt te lezen.

De VSNU-gedragscode schrijft voor dat de universiteiten een, bij voorkeur openbaar, register van nevenwerkzaamheden van hun onderzoekers bijhouden. Daarin moeten ook de bijzonder hoogleraren worden vermeld die door andere partijen worden betaald. De KNAW pleit voor openbaarmaking van die registers op een eenvoudig te vinden website, bijvoorbeeld die van de VSNU.

De Akademie is van mening dat gedragscodes pas gaan leven als ze geïnternaliseerd zijn door onderzoekers en leidinggevenden. Besturen en directies van onderzoekinstellingen hebben een belangrijke taak om het naleven van de gedragscode te bevorderen.

Van groot belang is ten slotte dat óók de overheid als opdrachtgever de gedragscode erkent. In de praktijk wordt het openbaar maken van onderzoeksresultaten nog wel eens getraineerd of zelfs verboden. Maar ook in politiek gevoelige gevallen moet de overheid het recht op openbaarmaking binnen uiterlijk twaalf maanden respecteren, dezelfde termijn als die bij onderzoek met bedrijven wordt gehanteerd. En de wijze waarop dat gebeurt, dient in onderling overleg tussen de onderzoekers en de opdrachtgever te worden vastgesteld, en mag niet eenzijdig worden opgelegd.

* Brief van de KNAW aan minister Plasterk (pdf), d.d. 4 maart 2008
* De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening van de VSNU - Nederlandse versie (pdf) - Engelstalige versie (pdf)
* KNAW-rapport Wetenschap op bestelling - Over de omgang tussen wetenschappelijk onderzoekers en hun opdrachtgevers (pdf) (2005). Hierin staat ook een Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid die de KNAW heeft voorgesteld als standaard.

Download verklaring wetenschappelijke onafhankelijkheid
* Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid (pdf)
* Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid (jpg)
* Declaration of Scientific Independence (pdf)
* Declaration of Scientific Independence (jpg)

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Communicatie tel. 020-5510733, fax 020-6204941. communicatie@bureau.knaw.nl