Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Stichtse Rijnlanden zuivert het afvalwater goed, energieverbruik kan nog omlaag


21 februari 2008 - In 2007 heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de normen voor het zuiveren van afvalwater ruimschoots gehaald. Voor fosfaat en stikstof werd een verwijdering bereikt van
81,1 en 84,3%, ruim boven de wettelijke verplichting van 75%.

Dat het waterschap het goed doet blijkt ook uit de bedrijfs­ vergelijking `Zuiver Afvalwater 2006' waarin de prestaties van de waterschappen onderling vergeleken zijn. Ook wat betreft de prijs - prestatieverhouding komt het waterschap bij dit onderzoek goed uit de bus. Het energieverbruik van het waterschap is aan de hoge kant in vergelijking met de andere waterschappen.

In 2007 heeft De Stichtse Rijnlanden ruimschoots de normen voor fosfaat- en stikstofverwijdering gehaald. Vooral de installaties van Leidsche Rijn, Houten, Rhenen en Breukelen en de nieuwe installatie in Lopik springen er goed uit. De installaties die minder presteerden, De Bilt en Woerden, worden inmiddels gemoderniseerd.

Ook de andere waterschappen doen het goed. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat de zuiveringsprestatie van de waterschappen steeds beter wordt, terwijl de kosten min of meer gelijk blijven.