Vlaamse Overheid

onderwijs

Geen dissecties meer nodig in secundair onderwijs

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 6 maart 2008
De onderwijskoepels en het gemeenschapsonderwijs zullen in hun leerplannen geen doelstellingen meer opnemen waarvoor dissectie van dieren vereist is. Bovendien worden alternatieven voor dissecties gesuggereerd, zoals softwarepakketten, videofilms en namaakdieren. Dat staat in een protocolakkoord dat ze gesloten hebben na gesprekken met het departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Gemeenschap, de dierenrechtenorganisaties Gaia en Interniche en professor Johan Braeckman van de Universiteit Gent. Onderwijsminister Vandenbroucke is verheugd dat dit akkoord onder zijn impuls tot stand kon komen.

Sinds 1997 legt het Vlaams parlement via eindtermen vast wat leerlingen moeten kennen en kunnen aan het eind van elke graad van het secundair onderwijs. Deze algemene doelstellingen worden door de scholen, verenigd in onderwijskoepels of het gemeenschapsonderwijs, vertaald in leerplannen. Die leerplannen zijn een soort pedagogisch plan van aanpak voor de leerkrachten van de betrokken school.

Vandaag bevatten sommige leerplannen voor biologie de suggestie, of zelfs de verplichting, om dissecties uit te voeren in de klas. Alle plannen vragen wel dat leerlingen die omwille van welke reden dan ook geen dissecties wensen bij te wonen, een alternatieve opdracht zouden krijgen.

Onder impuls van onderwijsminister Vandenbroucke is men nu akkoord dat geen enkel leerplan nog dissecties als aangewezen methode zal suggereren, laat staan opleggen. Er zal daarentegen wel volop gewezen worden op alternatieven voor dissectie. De onderhandelende partijen verwijzen voor hun beslissing naar de wijzigende opvattingen binnen de samenleving over deze thematiek. Bovendien zijn er steeds meer werkvormen voorhanden waarvoor geen dieren moeten worden gebruikt.

Het akkoord zal worden toegelicht tijdens het congres van de leraren wetenschappen dat dit jaar op zaterdag 15 november wordt georganiseerd aan de Universiteit Gent. In een workshop zullen de alternatieven voor dissecties daar ook gedemonstreerd worden.

Minister Vandenbroucke: "Vooral dierenrechtenorganisaties en een aantal parlementsleden drongen er al langer op aan om dissecties uit de klassfeer te halen. Dit akkoord is een grote stap in die richting. Merk op dat we dus kiezen voor een strategie waarin leerkrachten aangemoedigd en overtuigd worden van de alternatieven, eerder dan voor een absoluut verbod."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be