Gemeente Bussum

Bussum is Millennium Gemeente

Wellicht heeft u de borden al gezien: Bussum is sinds kort een Millennium Gemeente. Uw gemeente wil een actieve bijdrage leveren aan de campagne van de Vereniging Nederlandse Gemeenten om de door de VN gestelde acht millenniumdoelen te kunnen bereiken. Daarmee wil Bussum, samen met andere gemeenten, het verschil maken!

Millennium Gemeente Campagne

In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werden acht millenniumdoelen afgesproken waarvoor gezamenlijk gevochten zou worden. De doelen moeten voor 2015 behaald zijn; er zijn grote vorderingen gemaakt, maar helaas blijven sommige resultaten achter. Daarom organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten de Millennium Gemeente-campagne. Want ook in ons eigen land kunnen gemeenten een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelen.

De acht millenniumdoelen

Op de Millenniumtop werden de volgende acht beloftes geformuleerd:


1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen


2. Alle jongens en meisjes gaan naar school


3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten


4. Kindersterfte is sterk afgenomen


5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap


6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt


7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu


8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp

Een gemeente die zich aanmeldt als Millennium Gemeente wil actief bijdragen aan het behalen van de millenniumdoelen. De gemeente kiest voor een eigen invulling onder een gezamenlijke, herkenbare vlag. Een Millennium Gemeente verbindt lokaal initiatief met de mondiale ontwikkelingsagenda.

Bussum maakt het verschil

Bussum is één van de eenenvijftig Nederlandse Millennium Gemeenten. Er staat de gemeente een aantal activiteiten en projecten voor ogen. De stedenband met Valasske wordt voortgezet en verder uitgebreid. Naast de (financiële) ondersteuning van de stichting Wereldwinkel, wordt bekeken welk project concreet kan worden ondersteund, waarbij wordt gedacht aan microfinanciering aan partijen in ontwikkelingslanden. Daarbij zal aansluiting worden gezocht bij bestaande projecten en locale initiatieven. Veel aandacht zal ook uitgaan naar voorlichting en bewustwording van de Bussumse bevolking. Want ook ú, als Bussumse inwoner, kunt het verschil maken!