Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Prijswinnaars goede voorbeelden

06 maart 2008

Tijdens de conferentie `De patiënt als motor van zorgvernieuwing 2008' zijn gisteren in Theater Orpheus in Apeldoorn de prijswinnaars bekend gemaakt van `beste voorbeelden van transmurale zorg'. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) organiseerde deze conferentie voor de derde maal. De NPCF wil bereiken dat zorginstellingen patiëntgerichter gaan werken en hoopt dat instellingen de goede voorbeeldpraktijken overnemen.

Een deskundig panel én het publiek wezen de winnaars aan. In de categorie eerste lijn was het het project Ulcus Cruris (`opend been') ketenzorg uit Doetinchem dat de prijs van de vakjury in de wacht sleepte. Betrokken organisaties hebben de handen ineen geslagen om voor een relatief kwetsbare groep - het gaat vaak om ouderen - op een heel zorgvuldige en professionele manier zorg te organiseren. Project Downsyndroom 18+ team uit Helmond kwam als eerste uit de bus in de categorie tweedelijnsprojecten. Dit project sprak de jury erg aan omdat werkelijk van begin tot eind de patiënt centraal staat en het de kwaliteit van leven en de maatschappelijke participatie van de patiënt sterk bevordert. De projecten Transmurale diabeteszorg met gebruik van EPD uit Amersfoort en Telemonitoring van COPD-patiënten in Nijmegen wonnen de publieksprijs.

De vakjury stond onder voorzitterschap van adjunct-directeur van de NPCF Atie Schipaanboord en bestond daarnaast uit Margo Weert (directeur Stichting Hoofd Hart en Vaten), Henk Smid (Directeur Zonmw), Piet Kuhlman (beleidsadviseur Zorgbelang Nederland) en Bas Leerink, (directeur Zorg Menzis).

De prijsuitreiking werd voorafgegaan door lezingen en workshops. De algemeen directeur van het Antonius Ziekenhuis Sneek en Emmeloord Wouter van der Kam legde uit hoe in zijn instelling wordt gewerkt aan vaak heel praktische `zorgarrangementen' waarbij optimaal rekening wordt gehouden met de wensen van de patiënt. Zijn conclusie was dat de patiënt centraal stellen een win-winsituatie oplevert voor alle partijen. Helianthe Kort, lector Hogeschool Utrecht / Vilans, ging in op de voorwaarden waaronder mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Opnieuw is het antwoord: luister naar de patiënt en neem diens behoeften als uitgangspunt.

De overige genomineerde projecten waren in de categorie eerste lijn:


* Geheugensteunpunten: Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o.
* Multidisciplinair zorgaanbod hartfalen: Gezondheidscentrum Wantveld, Noordwijk

* Transmuraal palliatief verpleegkundigen: Netwerk Palliatieve zorg regio Roosendaal-Bergen op Zoom-Tholen

en in de categorie tweede lijn:


* Chemotherapie Thuis: St. Transmurale Zorg Den Haag e.o.
* Optimaliseren informatieoverdracht geneesmiddelen 1e naar 2e lijn: Viecuri Medisch Centrum Venlo

Alle genomineerde projecten zijn beschreven in de brochure "De patiënt als motor van zorgvernieuwing 2008" die tijdens de conferentie werd uitgereikt. De brochure is te bestellen via de website van de NPCF, waar men deze ook kan downloaden. De voorbeelden die zijn geïnitieerd vanuit de eerstelijn zijn tevens gepubliceerd op www.denieuwepraktijk.nl van het ministerie van VWS.