Gemeente Barneveld


Maatschappelijke begeleiding Generaal Pardonners

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Stichting VluchtelingenWerk MiddenGelderland (SVMG) subsidie toegekend ten behoeve van de maatschappelijke begeleiding van nieuwkomers in de gemeente Barneveld die vallen onder het zogenoemde Generaal Pardon.

Medio 2007 is het Generaal Pardon in werking getreden. Asielzoekers die onder de oude Vreemdelingen-wet (voor 1 april 2001) hun eerste aanvraag voor asiel hebben ingediend komen nu, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Deze groep verbleef jarenlang (of verblijft nog) in opvangvoorzieningen van de centrale overheid of in noodopvangvoorzieningen. Gedurende deze periode was over het algemeen geen deelname aan de samenleving, aan scholing en aan werk mogelijk. Na het verkrijgen van de verblijfsvergunning zijngemeenten verantwoordelijk voor de huisvesting, inburgering en zonodig (arbeids)reïntegratie. Voor de gemeente Barneveld is de (huisvestings)taakstelling voor deze specifieke groep statushouders voor 2007 15 en voor 2008 (waarschijnlijk) 30.

De Stichting VluchtelingenWerk Midden Gelderland, ook werkzaam in onze gemeente, heeft een specifiek aanbod ontwikkeld voor de mensen die onder het Generaal pardon vallen. Binnen dit aanbod is ook een traject 'Coaching Vestiging' beschikbaar waarmee de nieuwkomers individueel worden ondersteund tijdens de eerste periode van vestiging in de gemeente.

In de coaching wordt hen geleerd zelfstandig gebruik te maken van de verschillende intanties eninstellingen, ze worden geholpen met allerlei praktische zaken rond de inrichting en ingebruikname van de woning. Een dergelijk traject duurt 6 maanden.
De gemeente verleent VluchtelingenWerk nu een subsidie van 24.075,- (45 statushouders maal 535) voor de coaching bij vestiging van de statushouders in onze gemeente.
Mutatiedatum 06/03/2008