Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (06-03)

TILBURG, 6 maart 2008

Waterlekkage leidt tot vondst wietplantage

TILBURG: Wateroverlast in een woning leidde woensdagmiddag 5 maart tot de vondst van een hennepkwekerij.
De bewoonster van een woning aan de Nassaulaan riep rond 15.00 uur de hulp van de politie in. Vanuit de woning van de buren lekte er water, waardoor ook de meldster schade op liep. Omdat de huurder van de woning niet thuis was, betraden agenten vervolgens de bewuste woning. Dat deden zij met de bedoeling om de oorzaak van de lekkage te stoppen en verdere schade te voorkomen. In het huis stroomde het water van de bovenverdieping naar beneden. De oorzaak bleek lekkage vanuit een hennepkwekerij. De hele woning was ingericht met wietplantages, bestaande 325, 371, 122 en 165 hennepplantjes.
Verder bleek dat er stroom op illegale wijze werd afgetapt van het elektriciteitsnet. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie het huis ontruimd, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Er zijn in deze zaak nog geen aanhoudingen verricht.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. De ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar en wateroverlast door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek (o.a. moord, doodslag overvallen, bedreigingen en rip-deals).

Politie controleert rond Wilhelminapark

TILBURG: De politie hield woensdag 5 maart een grootscheepse actie in het gebied rond het Wilhelminapark. Zij kreeg daarbij ondersteuning van het Verkeershandhaving, de belastingdienst en de Douane. Politieagenten gingen te voet de wijk in met preventiemateriaal. Bewoners van huizen waarbij er qua inbraakpreventie het een en ander niet in orde was, werden aangesproken en geattendeerd op de gevaren. Als bewoners niet thuis waren werd er een berichtje achtergelaten. Ook keken de agenten of er geen waardevolle buit in geparkeerde auto's was achtergelaten.

Op twee locaties (Ringbaan Oost en Besterdplein) werd een grote verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden 1.618 voertuigen gescand via de Catch-Ken. Dit systeem flits het kenteken van een passerende auto. Op dat moment wordt niet alleen de snelheid gemeten, ook vindt er meteen een check plaats met allerlei andere computerbestanden. Dat gebeurt om te onderzoeken of er iets aan de hand is met de auto of de kentekenhouder. Zo staat binnen enkele seconden vast of de auto gestolen is, het voertuig APK gekeurd en verzekerd is en of de wegenbelasting is betaald. Verder geeft het systeem ook aan of er iets met de eigenaar van de auto aan de hand (opsporingsregister Justitie. De Catch-Ken gaf 42 hits. Voor een bedrag van 4.500- belastingschuld is ter plaatse betaald. Drie voertuigen zijn door de belastingdienst in beslag genomen

Met twintig personen die een of meer Justitële boetes hadden openstaan zijn betalingsafspraken gemaakt

Van 800 automobilisten is de snelheid gecontroleerd. 20 overtreders kregen een proces-verbaal vanwege overschrijding van de maximum snelheid (hoogste snelheid 85 km/u)

Drie auto-eigenaren kregen een bekeuring omdat zijn ondoorzichtige folie op hun auto ruiten rijden hadden geplakt (boete 75,-). Verder bekeurde de politie voor:


-1x Geen geldig rijbewijs

-2x Geen rijbewijs bromfiets

-3x Rood licht negeren

-2x Snelheid bromfiets

-1x Geen kinband helm

-3x Geen gordel

-2x Geen juiste kentekenplaat aanhanger

-1x Geen remlichten aanhangwagen

-2x Rijden zonder verzekering

-1x Niet tonen kentekenbewijs

-1x Rijden tijdens verlopen rijbewijs

-1x Rijden tegen de rijrichting

-6x Parkeren op trottoir

-1x Parkeren langs Gele doorgetrokken streep

-2x Rijden zonder rijbewijs auto

-1x Onnodig claxonneren

-1x Bromfiets geen juist kenteken

Politie betrapt dronken automobilist

OISTERWIJK: In de nacht van woensdag 5 maart op donderdag 6 maart controleerde de politie op het Sprendlingenpark de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 01.45 uur. De 35-jarige bestuurder uit Oisterwijk had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van
355 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 3 uur opgelegd.


130,- boete voor bezit ploertendoder

TILBURG: Een 23 jarige Tilburger kreeg proces-verbaal vanwege overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De verdachte werd woensdagmiddag 5 maart betrapt toen hij in zijn auto. Het verboden wapen bij zich had. De man kreeg een boete van 130 opgelegd, die hij betaalde.
Een ploertendoder is een slagwapen dat bestaat uit een flexibele (vaak uitschuifbare) stok. De stok is aan het uiteinde meestal verzwaard, waardoor een hardere slag kan worden toegebracht.

Minderjarig meisje betrapt op winkeldiefstal

TILBURG: Een minderjarige winkeldievegge werd woensdagmiddag 5 maart betrapt bij diefstal van mascara ter waarde van 24,- Bij het passeren van de elektronische detectie poortjes om 16.15 uur ging het alarm af. Tegen het 12-jarige meisje is door de politie proces-verbaal opgemaakt.Ze werd aangehouden door het winkelpersoneel.

Auteur: Jeroen Steenmeijer