Gemeente Dordrecht


Persbericht

Huisvesting voor daklozen met een verslaving

Zorgvuldige zoektocht naar locatie hostel

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een plan vastgesteld waarin de stappen zijn beschreven om te komen tot de opening van een hostel in Dordrecht. In dit 'Integrale plan van aanpak' is onder meer beschreven hoe een locatie wordt gezocht en gekozen, hoe over het hostel wordt gecommuniceerd, hoe het zorgaanbod wordt ontwikkeld en wat de voorgenomen planning is.

Het college wil onderdak bieden aan daklozen met een verslaving die nu rondzwerven op straat. Dit hostel komt in Dordrecht en zal plek bieden aan vierentwintig bewoners.

De snelheid waarmee het hostel zijn deuren kan openen, wordt in belangrijke mate bepaald door de wijze waarop en de snelheid waarmee een locatie wordt gezocht en gevonden.

Het college van B&W beslist over de locatiekeuze op basis van een rapportage en bespreekt deze vertrouwelijk met de gemeenteraad, alvorens de locatie bekend wordt gemaakt. Omwonenden worden hierover als eersten volledig geïnformeerd en worden betrokken bij het omgevingsbeheer.

De rapportage aan het college zal bestaan uit beschrijving van de zoektocht (hoe is gezocht, volgens welke methode), een inhoudelijke beoordeling van de onderzochte locaties aan de hand van objectieve criteria en zal een advies bevatten over één of meerdere bruikbare locaties.

De rapportage over de locatiekeuze verschijnt voor de aanstaande zomervakantie. Bestaande bouw en nieuwbouw behoren beide tot de mogelijkheden. Het college heeft vooraf wel een aantal randvoorwaarden meegegeven. Eén daarvan is de draagkrachtscore van de wijk. Gebieden zoals Kasperspad en omgeving waar cliënten van het Leger des Heils en de Grote Rivieren duurzaam verblijven, worden niet extra belast met de komst van een hostel.

Het hostel is een gezamenlijk project van de gemeente Dordrecht (projectleiding), Leger des Heils, Bouman GGZ, De Grote Rivieren en het zorgkantoor. Zij bereiden gezamenlijk de besluitvorming voor.