XS4ALL

Strijd van XS4ALL tegen Staat over aftapkosten duurt voort

06-03-2008
Categorie: Juridisch

De strijd van internetaanbieder XS4ALL tegen de Staat over de vergoeding van kosten van aftapbaarheid duurt voort. Vorig jaar tekende XS4ALL hoger beroep aan tegen het vonnis van de Rechtbank Den Haag. Onlangs diende de Staat bij het Gerechtshof Den Haag zijn verweer in tegen de beroepsgronden beroepsgronden van XS4ALL.

XS4ALL vindt dat het aftappen van internetverkeer door Justitie een zaak is van algemeen belang. Zij is het daarom niet eens met een wettelijke regel die bepaalt dat de internetproviders alle kosten van aftapbaarheid voor hun rekening moeten nemen. XS4ALL heeft sinds eind 2001 meer dan een miljoen euro geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting tot aftapbaarheid. Kosten die op last van de overheid in het algemeen belang worden gemaakt, moeten door de hele gemeenschap worden gedragen, aldus de provider.

In zijn verweer beperkt de Staat zich naar eigen zeggen grotendeels tot een herhaling van zetten. Zo meent de Staat dat de internetaanbieders zelf de kosten om hun netwerken aftapbaar te maken moeten dragen, nu dit een wettelijke voorwaarde is om internetdiensten aan te bieden. Volgens de Staat hebben aanbieders alleen een financiële prikkel om de kosten beperkt te houden als zij daar zelf voor moeten opdraaien, en kunnen zij die kosten bovendien toch doorberekenen aan klanten.

De Staat gaat nog verder door te stellen dat internetaanbieders een bijzondere verantwoordelijkheid hebben voor de opsporing van criminaliteit via internet. Alleen internetgebruikers zouden moeten betalen voor de kosten van aftappen, omdat alleen zij gebruik maken van internet.

De Staat houdt dus hardnekkig vol dat aftappen een middel is dat alleen wordt ingezet tegen internetcriminaliteit. Volgens XS4ALL en de rechtbank is dat echter niet juist. De werkelijkheid is namelijk dat aftappen een middel is om allerlei vormen van criminaliteit tegen te gaan in de meeste gevallen gewone criminaliteit zoals moord en georganiseerde grensoverschrijdende drugssmokkel.

De zaak wordt 13 maart voortgezet.

memorie van antwoord