Ministerie van Defensie

06-03-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Verkenningseenheid die weer teruggaat naar Camp Hadrian om daar de volgende opdracht voor operatie Patan Ghar voor te bereiden. Op de achtergrond een Afghaanse begraafplaats. - Foto: Arief Rorimpandey, AVDD

25 februari tot en met 2 maart

Operatie Patan Ghar in de omgeving van Deh Rawod verloopt nog steeds volgens plan. De situatie van de bevolking en de lokale autoriteiten verbetert zichtbaar. De voortdurende aanwezigheid van het Afghaanse leger en ISAF troepen geven de bevolking het vertrouwen, dat hun lokale bestuur wordt geholpen de veiligheid te handhaven en zich inzet voor ontwikkelingsactiviteiten. Zij vinden in hun patrouillegang nog geregeld kleine wapenopslagplaatsen bij het doorzoeken van qualaâs.

Een extra detachement van de genie is in de omgeving begonnen met het bouwen van extra politieposten. Deze posten zijn een belangrijke voorwaarde voor de Afghaanse veiligheidsdiensten om zelf de veiligheid te handhaven. Het Provincial Reconstruction Team (PRT) stelt in en om Deh Rawod de schade aan de infrastructuur vast. De reparatie van veel irrigatiekanalen middels Cash for Work-projecten is voltooid. De bevolking kan deze nu weer gebruiken.

In het PRT-huis op Kamp Holland werd contractueel de bouw van een mortuarium in Tarin Kowt vastgelegd. Er was behoefte aan een dergelijk complex, omdat het nu vaak lastig is volgens het geloof de wasrituelen uit te voeren. Het PRT zorgt voor de financiering van het mortuarium dat de Afghanen, rekening houdend met specifieke islamitische regels, zelf gaan bouwen.

Shura in het PRT-huis op Camp Hadrian, Deh Rawod, tijdens operatie Phatan Ghar. Aanwezig waren onder anderen commandant TFU, PRT, OMLT, 4th ANA-Brigade, Afghan National Police en lokale autoriteiten - Foto: Arief Rorimpandey, AVDD

Op 28 februari is in het Deh Reshan gebied een grote shura gehouden. Aanwezig waren alle belangrijk lokale leiders, een vertegenwoordiging van het districtbestuur Uruzgan, de commandant van de Afghaanse politie en een delegatie van de Task Force Uruzgan. Tijdens de shura is gesproken over de veiligheid in het gebied, de bouw van de nieuwe forward operating base Worsley en het opzetten van een Trade Training School in Deh Reshan. Deze laatste zal volgens het concept van de Australische Trade Training School op Kamp Holland gaan functioneren.

Singapore maakte afgelopen week bekend dat vanaf de tweede helft van 2008 tweemaal een team van twintig medici naar Tarin Kowt zal gaan. Zij bieden daar vanuit het role 2 hospitaal in Kamp Holland basiszorg aan de internationale en Afghaanse troepen. Ook verlenen ze, bij spoedgevallen, hulp aan Afghaanse burgers. Na Australië, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Slowakije heeft nu dus voor het eerst ook een Aziatisch land een bijdrage aan de missie in Uruzgan toegezegd. Singapore toont hiermee haar solidariteit met de Afghaanse bevolking en de internationale inspanningen voor veiligheid, stabiliteit en wederopbouw in Afghanistan.

Kolonel Mulder (r.) krijgt symbolisch het commando Air Task Force in Afghanistan overhandigd van kolonel Lorraine - Foto: Sjoerd Hilckmann, AVDD

Op Kandahar Air Field is het commando over de Air Task Force overgedragen. Kolonel Paul Mulder nam het bevel over van ranggenoot Chris Lorraine. De op Kandahar gestationeerde Nederlandse F-16âs van de Air Task Force kregen dezelfde week verbeterde richtmiddelen en bewapening, die volgens Mulder het niveau van luchtsteun verder verbeteren. De Nederlandse F16âs kwamen de afgelopen week in de provincie Helmand drie keer in actie om ISAF-eenheden op de grond te ondersteunen. Hierbij werd gebruik gemaakt van boordkanon en lasergeleide bommen. Nabij Patrouillebasis Poentjak werd afgelopen week één maal het vuur geopend op een Spotter, die de bewegingen van de Nederlandse eenheden in kaart bracht. Verder was het een rustige week. Bij de wapeninzet zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen.