Gemeente Groningen

Persberichten archief

donderdag 6 maart 2008:
Groningen heeft gemeentelijke basisadministratie op orde donderdag 6 maart 2008:
Stadsgids 2008 deze week verschenen

donderdag 6 maart 2008:
Groningen heeft gemeentelijke basisadministratie op orde

De Dienst Informatie en Administratie (DIA) heeft de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) op orde. Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerde externe audit. In de komende jaren groeit de GBA uit tot dé basisregistratie van persoonsgegevens in Nederland. De invoering van het stelsel van basisregistraties is onderdeel van het landelijke Programma Andere Overheid. Hierdoor worden overheidsinstellingen verplicht om dezelfde gegevens uit dezelfde basisregistraties te gebruiken. Zo wil de overheid fraude bestrijden, efficiënter werken en bureaucratie voor burgers verminderen.

De kwaliteit van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens moet aansluiten op deze scherper eisen. Eén keer in drie jaar vindt een externe audit plaats. Het gaat om een periodieke controle op de inhoudelijke gegevens, de procesbeveiliging en de bescherming van de privacy van de geregistreerden. De audit in Groningen werd uitgevoerd door de instelling KEMA Quality BV.

De onderzoekers controleren tijdens de audit 300 willekeurige persoonslijsten en 20 specifieke persoonslijsten op fouten aan de hand van eisen uit wet- en regelgeving.

Bij het procesmatige deel van de audit kijken de auditoren naar back-up en uitwijkmogelijkheden. Ook houden de onderzoekers gemeenten een spiegel voor als het gaat om informatiebeveiliging. Tot slot toetsen de auditoren de privacyvoorzieningen en met name de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De gemeente Groningen voldoet op alle onderdelen aan de eisen.