Rechtbank 's-Hertogenbosch


Rechters in gesprek met Jongerenteam

âs-Hertogenbosch, 6 maart 2008 - Vier jeugdstrafrechters van de rechtbank âs-Hertogenbosch bezoeken vanmiddag het Jongerenteam Marco Polo van Kanaleneiland in Utrecht. Het Jongerenteam bestaat uit jongens die ofwel in aanraking zijn geweest met politie en justitie of kampen met andere problemen, bijvoorbeeld op school of thuis en nu actief zijn als surveillant onder leiding van een wijkagent.

Initiatiefnemer van de ontmoeting is Ines Rijnbout, rechter in de Bossche rechtbank. âHet leek me goed om in een andere setting met jongeren van gedachten te wisselen. Ik zie jongeren alleen als het slecht met ze gaat, op de strafzitting dus. Ik wil graag van jongeren horen waarmee ze dagelijks bezig zijn, hoe het met ze gaat en het is goed dat rechters zich verdiepen in wat jongeren bezighoudt. Het is zeer zeker niet bedoeld om elkaar de les te lezen.â Om te voorkomen dat de gesprekken zullen gaan over eerdere strafzittingen van de jongens nemen geen rechters van de Utrechtse rechtbank deel.

Rijnbout hoopt dat de bijeenkomst vanmiddag aanleiding voor andere rechters is om een soortgelijk initiatief te nemen. âIn de strategische agenda van de Rechtspraak hebben we opgenomen om in gesprek te blijven met de samenleving. Dit is bij uitstek een praktisch voorbeeld.â

De jongens kunnen voor een jaar terecht in een programma: Jongerenteam Marco Polo. Zij melden zich vrijwillig aan omdat zij graag hulp willen. Twee jeugdhulpverleners en twee agenten werken in het programma samen om de jongens op het goede spoor te brengen. De jongeren surveilleren samen met de wijkagenten twee keer per week in Kanaleneiland.

Meer informatie: via afdeling Voorlichting rechtbank âs-Hertogenbosch of via jongerenwerker Ariënne Bolt (06 41 48 57 85)

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 6 maart 2008 Naar boven