Gemeente Son en Breugel


Jongeren in gesprek met wethouder Marina Starmans

Op 4 maart hebben de jongeren van het project Uit de shit hun oplossingen om de jeugdhulpverlening te verbeteren met wethouder Marina Starmans en de commissie burgerzaken van de gemeente Son en Breugel besproken. De jongeren willen dat het jongerenwerk zich nadrukkelijker profileert als een plaats waar je terecht kan als je in de shit zit; Want je bent niet gek als je af en toe hulp nodig hebt. Marina Starmans vindt ook dat het hulpaanbod voor de jongeren niet voldoende zichtbaar is. Zij geeft aan samen met de jongeren te gaan werken aan een verbetering van de hulpverlening. Op korte termijn zullen zij gezamenlijk een aantal concrete zaken oppakken.
---

Inzicht in de hulpvraag

Uit de shit! is een project dat op initiatief van wethouder Starmans is uitgevoerd door jongeren onder begeleiding van het jongerenwerk in Son en Breugel en Kenniscentrum Jeugd K2. Doel van het onderzoek was een beter inzicht krijgen hoe in Son en Breugel de hulpvraag van jongeren aansluit op het hulpaanbod.

Ervaringen op DVD vastgelegd

Met een camera in de hand heeft een tiental jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar uit Son en Breugel interviews opgenomen met vrienden en bekenden uit hun eigen omgeving. Heb jij wel eens in de shit gezeten?, Waar kon je met je problemen terecht? en Ben je ook echt geholpen? waren de centrale vragen in deze interviews. Het resultaat van het project is een DVD waarin de jongeren zich presenteren en praten over hun ervaringen met de jeugdhulpverlening in Son en Breugel.

Conclusies

Uit het onderzoek van de jongeren zijn een aantal conclusies naar voren gekomen.

Het is gebleken dat jongeren vaak niet weten waar ze terecht kunnen als ze in de shit zitten. Ze praten erover met hun vrienden of eventueel met ouders. Het jongerenwerk, leraren en huisartsen fungeren in de tweede schil als aanspreekpunt voor jongeren, maar veel jongeren komen daar niet eens terecht. Als problemen niet eenvoudig op te lossen zijn, dan lopen jongeren er vaak te lang mee rond. Oorzaak van de problemen zijn vaak scheidingen en pesten. Dat uit zich bijvoorbeeld in overmatig drank- en/of drugsgebruik, spijbelen of vandalisme.

Aanbevelingen

De jongeren hebben een drietal aanbevelingen gedaan. De aanbevelingen gaan over een postercampagne om bekendheid te geven aan het jongerenwerk, een trainingstraject voor leraren en het specifiek aandacht besteden aan kinderen van gescheiden ouders. De jongeren zullen met (financiële) steun van de gemeente deze aanbevelingen verder uitwerken.