GroenLinks

Turken en Koerden in gesprek over nieuwe grondwet

Nieuwe Turkse grondwet 6 maart 2008

De nieuwe Turkse grondwet moet de diversiteit van het land uitdrukken en niet de indruk wekken er alleen te zijn voor 'Turkse Turken'. Dat is volgens europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) de belangrijkste conclusie van een conferentie die op 3 en 4 maart in Brussel plaatsvond.

Samen met zijn Britse liberale collega Andrew Duff en Jan Marinus Wiersma (PvdA), ontving Lagendijk Koerden en Turken om te praten over een nieuwe grondwet voor Turkije. De oude grondwet, die na een militaire coup in 1982 was ingevoerd, voldoet niet meer, omdat het de rechten en vrijheden van de burgers beknot. "De oude grondwet was bedoeld om de staat tegen de burgers te beschermen, de nieuwe is bedoeld om de burgers tegen de staat te beschermen," zei professor Serap Yazici, die in Turkije betrokken was bij het opstellen van een ontwerpconstitutie.

Koerdisch vraagstuk
Het 'Koerdische vraagstuk' is een complex probleem waar Turkije al sinds haar oprichting mee worstelt. Uit angst voor separatisme zijn de rechten van de Koerdische minderheid om hun eigen taal te gebruiken en hun eigen cultuur te beleven beperkt. De EU heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van minderheidsrechten in Turkije, al blijven er grote problemen. De organisatoren meenden dat een nieuwe grondwet zou een bijdrage kunnen leveren aan een oplossing en wilden de ideeën van de aanwezigen hierover horen.

Liever het strijdperk
Het was de bedoeling vertegenwoordigers van alle grote Turkse partijen in gesprek te brengen met vertegenwoordigers van de Koerden. Helaas zegden de Turkse politici op het laatste moment hun deelname af. Vanwege de uitgebreide militaire operaties die vorige week plaatsvonden, durfden zij hun aandacht niet van het strijdperk naar de conferentietafel te verleggen. "Kennelijk was het onderwerp te gevoelig om hun vingers aan te branden," meende Lagendijk. "Maar de Turkse politici moeten beseffen dat je het probleem niet verdwijnt als je de dialoog uit de weg gaat." De conferentie bracht wel voor het eerst Koerdische politici van verschillend pluimage bijeen, die normaal gesproken niet met elkaar overleggen. Namens de EU was eurocommissaris Olli Rehn aanwezig, die verantwoordelijk is voor uitbreiding van de Unie.

conferentie-turkije-koerden-constitutie-1
Eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) opent de conferentie

conferentie-turkije-koerden-constitutie-3
De organisatoren: Joost Lagendijk (GroenLinks), Jan Marinus Wiersma (PvdA), Andrew Duff (Britse liberaal) verwelkomen spreker Hannes Svoboda (Oostenrijkse sociaal-democraat)

Diversiteit en decentralisatie
Hoewel de meningen uiteenliepen, konden er toch enkele breed gedragen conclusies worden getrokken. Ten eerste moet de diversiteit in de bevolking in de constitutie benoemd worden. In werkelijkheid is Turkije niet eenvormig in religie, taal en cultuur en dit zou de constitutie moeten bevestigen. De meeste Koerdische politici vonden het overigens niet noodzakelijk dat hun volk expliciet in de grondwet genoemd werd. Ten tweede moet de staat een zekere decentralisatie doorvoeren. Veel deelnemers aan de conferentie pleitten voor een federaal systeem, maar er werd ook opgemerkt dat dat in Turkije momenteel niet bespreekbaar is. Verschillende systemen binnen de EU werden daarbij als mogelijke inspiratiebron genoemd.

Kritisch voorstander
Duff, Wiersma en Lagendijk zijn voorstanders van het EU-lidmaatschap van Turkije, maar benadrukken dat het oplossen van het 'Koerdische vraagstuk' tot de voorwaarden voor toetreding behoort. Ze beloofden de deelnemers de conclusies van de conferentie bij Turkse gesprekspartners onder de aandacht te brengen. Ook zullen ze zich inzetten voor een vervolgbijeenkomst in Ankara.

conferentie-turkije-koerden-constitutie-2
Discussie met Eurocommissaris Rehn

conferentie-turkije-koerden-constitutie-4
Blik op de zaal

Zie ook:

* speech Olli Rehn

* dossier Turkije en EU-lidmaatschap