Gemeente Doetinchem

Nieuwe Amphion wordt intieme cultuurtempel Deze art impression toont het nieuwe Amphion

In de foyer van de huidige schouwburg, is donderdagmiddag 6 maart het definitieve ontwerp van het nieuwe Amphiontheater gepresenteerd. Het nieuwe theater krijgt een grote zaal met 870 stoelen en een kleine zaal met 300 stoelen. En het is misschien wel wat modern, maar het wordt ook een theater waarvan elke Achterhoeker straks zegt: Maar wel harstikke mooi, aldus wethouder Otwin van Dijk van de gemeente Doetinchem.

Het huidige theater is zon veertig jaar geleden gebouwd en uit haar jasje gegroeid. Het is in die jaren het culturele hart van de Achterhoek geworden en ontvangt inmiddels 100.000 bezoekers per jaar. Voor directeur Henk Raben van Amphion komt de nieuwbouw dan ook geen dag te vroeg.

Raben toonde zich in zijn nopjes met het plan voor het nieuwe theater, dat ondanks het feit dat het voorziet in 165 extra stoelen, een intieme sfeer belooft. Bezoekers moeten echt het gevoel krijgen een avondje uit te zijn, verwoordde architect Fransesco Veenstra het uitgangspunt voor zijn ontwerp. De architect van het befaamde Mecanoo Architecten heeft daarvoor een grote zaal ontworpen met een sterk oplopende gallerij en twee balkonrijen. De laatste drie rijen van de grote zaal lopen aan de zijkanten ook over in balkonrijen. De zaal telt 32 rolstoelplekken.

De kleine zaal telt 300 stoelen waardoor het nieuwe Amphion ook een podium voor amateurkunst kan blijven. Met de nieuwe grote zaal biedt het een modern en ruim theater dat de hele regio kan bedienen en geschikt is voor alle soorten voorstellingen. Het is daarmee volgens wethouder Van Dijk niet alleen belangrijk als culturele tempel voor de Achterhoek, maar ook als belangrijke economische vestigingsfactor. Dat laatste is ook sterk afhankelijk van de voorstellingen die er gegeven gaan worden, volgens Van Dijk. Hij wil niet dat het Acherhoekste publiek naar Arnhem of Enschede moet uitwijken om een mooie voorstelling te zien.

Voor de uitvoering van het plan moet nog wel 1,7 miljoen euro aan sponsorgelden worden binnengehaald. Directeur Raben gaf aan er alle vertrouwen in te hebben dat dit lukt. De totale kosten worden op iets minder dan 30 miljoen euro geraamd.

Er moeten nog wel een aantal procedures worden doorlopen en ook de gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het plan. Als alles soepel verloopt verwacht Raben dat er nog in de loop van dit jaar met de bouw kan worden begonnen en dat het gebouw mogelijk op de laatste dag van 2009 kan worden opgeleverd.