Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 6 maart 2008

'Steeds meer mensen doen mee'
'De Baarsjes is volop in beweging. We zijn nu de vijfde woonbuurt van Amsterdam, zo leuk is het leven hier.' In het deze week gepubliceerde jaarverslag 2007 kijkt stadsdeelvoorzitter Arco Verburg tevreden terug op 2007 en vol vertrouwen vooruit naar de komende periode. Verburg: 'Ook uit andere onderzoeken blijkt dat bewoners steeds tevredener zijn, bijvoorbeeld over de veiligheid, de horeca en de winkels.' Je ziet het ook gewoon op straat, vindt de stadsdeelvoorzitter. 'De Jan Evertsenstraat ziet er nu prachtig uit. En dat belooft wat, want dit jaar gaat ook het Mercatorplein op de schop.' En niet alleen op straat gaat het beter. 'Via Kansen voor Kinderen stoppen we veel meer geld in onderwijs, er is een denktank Sociale Cohesie, steeds meer mensen gaan meedoen en komen met goede ideeën.' Ondertussen weten bewoners de stadsdeelvoorzitter steeds beter te vinden. 'Voor boodschappen doen moet ik ruim de tijd nemen, want veel mensen klampen me aan. Gelukkig niet alleen met klachten, maar ook met geïnteresseerde vragen. Of mensen die me spontaan vertellen hoe prachtig Het Sieraad is geworden.' Het Sieraad is meteen een mooi voorbeeld van de frisse culturele wind in De Baarsjes. ''s Zomers zit je bij Edel op het terras, in het weekend kun je ontbijten bij Cook, je kunt tangoles nemen bij Meneer de Wit. Of ik dat zelf ook doe? Ja hoor, absoluut.' Natuurlijk blijven er ook wensen. 'De onzekerheid rond de Westermoskee duurt te lang, daar moet dit jaar echt meer duidelijkheid over komen. En de overlast moet nog minder, daarom komen er nog meer straatcoaches bij. Los daarvan wil ik graag nog meer doen voor de jongeren hier, zodat ze meer kansen krijgen op werk en scholing. Er groeien nog te veel kinderen op in gezinnen waar te weinig geld is, dat gaat me echt aan het hart.' Het Jaarverslag 2007 staat online op www.baarsjes.amsterdam.nl en is toegevoegd aan dit persbericht. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Zwaarder accent op economische kracht
Stadsdeel De Baarsjes gaat samen met private partijen een zwaarder accent leggen op het benutten van de economische kracht van het winkelgebied Mercatorplein - Jan Evertsenstraat. De partijen rond het winkelgebied gaan een nieuwe samenwerking aan. Het stadsdeel, woningcorporaties Het Oosten en De Key, particuliere eigenaren en winkeliers zijn het over een vernieuwde aanpak eens. Een zwaarder accent leggen op economische inspanningen en doorgaan met evenementen is de afspraak voor de komende jaren. Een en ander krijgt vorm in een uit vertegenwoordigers van de partijen samengestelde stuurgroep en een projectgroep voor de uitvoering. Portefeuillehouder Godfried Lambriex: 'Het winkelgebied heeft een enorme potentie. Die kracht echt aanspreken is nu ons doel. De Jan Evertsenstraat is al prachtig opgeknapt, de opknapbeurt om van het Mercatorplein een echt plein te maken staat voor de deur. Dat zijn belangrijke voorwaarden om ook het winkelareaal verder te verbeteren. En daar zetten we met onze partners nu volop op in. Betere en gevarieerdere winkels, meer winkelpubliek, meer reuring.' De Stichting Beheer Mercatorplein (SBM) heeft zijn werk gedaan. Daarover zijn de partijen het eens. Sinds 1998 heeft de stichting zich vooral met verve gekweten van de opdracht om groots opgezette evenementen te organiseren. Daarmee is de sociale component van de verbeteringsdoelen van weleer goed ingevuld. Het stadsdeel en de andere partijen willen nu vooral inzetten op de economische component. Het contract met SBM loopt begin dit voorjaar af. Een natuurlijk moment om over te gaan naar de nieuwe projectaanpak. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Baarsjes zet in op goede horeca
Het Dagelijks Bestuur ziet in De Baarsjes een toenemende behoefte aan hoogwaardige horeca. In de stadsdeelmonitor is keer op keer te zien dat leuke horeca een jarenlange wens van (nieuwe) bewoners en bezoekers is. Daarom komt het Dagelijks Bestuur op korte termijn met een horecanota. In de nota wordt een kader ontwikkeld waaraan nieuwe initiatieven worden getoetst en worden wenselijke locaties voor nieuwe hoogwaardige horeca aangewezen, maar wordt ook goed naar de regelgeving gekeken. Het is de bedoeling dat de nota uiterlijk 15 mei wordt vrijgegeven voor inspraak. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Voorschool in De Baarsjes een succes
Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs van De Baarsjes wil niet alleen dat elke basisschool in het stadsdeel een Voorschool heeft, maar ook dat er steeds meer groepen bij komen. Openbare basisschool Joop Westerweel heeft er sinds dit schooljaar naast de reeds bestaande drie groepen twee nieuwe groepen bij, die met elkaar Voorschool 'De Kwikstaart' vormen. Lambriex: 'Ik vind dat zoveel mogelijk peuters in De Baarsjes een plek zouden moeten hebben op een Voorschool. Dat is goed voor elk kind als start voor een geslaagde schoolcarrière. Ik ben daarom blij met deze uitbreiding van het aantal groepen op de Joop Westerweelschool. Voorscholen in De Baarsjes zijn een succes'. Om de uitbreiding van drie naar vijf groepen feestelijk te vieren is er op donderdag 13 maart een heus feestprogramma. Om 8.45 uur verzamelen ruim 80 peuters zich met hun ouders in de school. Nadat Lambriex ouders en peuters heeft toegesproken, laten alle peuters vanaf het voetbalpleintje op het Balboaplein een ballon met een eigen naamkaartje eraan de lucht ingaan. De peuter van wie de ballon het verste komt, krijgt een leuke verrassing. De peuters krijgen gedurende de rest van de ochtend een theatervoorstelling te zien. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Lambriex naar reli-markt
Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs in De Baarsjes, bezoekt op zondag 9 maart van 12.30 tot 14.00 uur de 'religieuze markt' in de Dr. J.Th de Visserschool (Columbusplein). De markt is georganiseerd door kinderen die hebben deelgenomen aan het project 'Weekendstudent'. Zij informeren de bezoekers (ouders, leerkrachten, buurtbewoners en contactpersonen en bezoekers van de verschillende gebedshuizen in De Baarsjes) over het christendom, jodendom, de islam, hindoeïsme en sikhisme. In 2005 is het project Weekendstudent gestart. Het project richt zich met name op kinderen in de groepen 7 en 8 die niet of nauwelijks in aanraking komen met andere culturen, denkwijzen en religieuze overtuigingen. De betrokken kinderen kampen vaak met een taalachterstand of hebben een achterstand op het gebied van algemene kennis en culturele ontwikkeling. Idee is dat de Weekendstudent aanwezige vooroordelen wegneemt en jongeren helpt om over de grens van de eigen groep heen te kijken. Het project sluit aan bij het lesprogramma van de basisschool. Ook de ouders worden actief bij het proces betrokken. De lessen vinden wekelijks plaats en bestaan uit twee blokken: taalvaardigheid en 'andersoortig leren' (algemene kennisvorming, kunst en cultuur, muzikale vorming, wereldoriëntatie, levensbeschouwelijke vorming, e.d.). Naast theorie maken de leerlingen ook uitstapjes of doen creatieve binnenactiviteiten.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Bankwereld sponsort Baarsjes onderneemsters
Het Mercatorplein wordt zondag 9 maart omgetoverd tot Vrouwenplein. Vrouwelijke ondernemers uit De Baarsjes en omstreken presenteren hun zaak en promoten hier hun diensten. Hoofdsponsors zijn De Nederlandse Bank en de Rabobank. Ze adviseren bij de organisatie van deze dag en helpen bij de opbouw. Ook prominente Amsterdamse politici komen de dag tot een succes maken. Het Vrouwenplein wordt om 13.00 uur geopend door o.a. Mirjam Smeels, portefeuillehouder Economische Zaken in De Baarsjes. Tweede Kamerlid Samira Abbos leidt om 15.00 uur een talkshow met onderneemsters. Verder zijn er onder meer verschillende DJettes, Bollywood danseressen en is er een sprankelende modeshow. Aan het eind van de dag, om 19.30 uur, ontvangt de onderneemster met de beste kraam een prijs uit handen van stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Laatste week tentoonstelling Monument van Trots
De tentoonstelling Monument van Trots over het Amsterdamse homomonument is nog tot 15 maart a.s. tijdens kantooruren te zien in de hal van stadsdeelkantoor De Baarsjes (Baarsjesweg 224). De door Ihlia-homodok samengestelde tentoonstelling is door portefeuillehouder Godfried Lambriex naar De Baarsjes gehaald. Homo's voelen zich nog vaak gediscrimineerd op straat. Lambriex: 'Ik vind het niet meer dan normaal dat ook homo's in ons stadsdeel geaccepteerd en gerespecteerd worden. Wij doen er alles aan om discriminatie van welke groep dan ook tegen te gaan. Ik hoop dat de tentoonstelling hieraan een klein steentje heeft bijgedragen.' Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Jongeren in de knoop: oplossing via internet
Maatschappelijk dienstverlener Raster start een proef met internethulp voor jongeren in Amsterdam West. Jongeren die problemen hebben met relaties, met hun opleiding of met zichzelf kunnen vanaf nu anoniem mailen met een hulpverlener. Laagdrempelig, snel en gratis. Precies zoals jongeren het graag zien dus. Meer info op www.internethulpverlening.nl.

Agenda

|[|Portretfoto's            |
|+|Baarsjesbewoners         |
|]|                         |
| |                         |
Expo C40, tot 31 maart.
|[|Tentoonstelling 'Monument van|
|+|trots'                       |
|]|                             |
| |                             |
Hal en raadzaal van het stadsdeelkantoor, tot 15 maart.
|[|The Transformer Strikes |
|+|Again                   |
|]|                        |
| |                        |
MLB Expositieruimte, tot 29 maart.
|[|Expositie 'Lonely subjects' van Antoon |
|+|Verbeeck                               |
|]|                                       |
| |                                       |
Galerie de Stoker, 6 maart tot 2 april.
|[|Club       |
|+|Cornholio  |
|]|           |
| |           |
Club 8, 7 maart - aanvang 22.00 uur.
|[|Uitbra|
|+|ak    |
|]|      |
| |      |
Meneer de Wit, 8 maart, aanvang 20.00 uur.
|[|Skip   |
|+|Intro  |
|]|       |
| |       |
Club 8, 8 maart, aanvang 22.00 uur.
|[|Van Zuidoost naar West:        |
|+|Vrouwenplein                   |
|]|                               |
| |                               |
Mercatorplein, 9 maart, aanvang 12.00 uur.
|[|Gratis training 'Veilig in |
|+|de winkel'                 |
|]|                           |
| |                           |
Ondernemershuis West, 11 maart, aanvang 19.30 uur.
|[|Natar|
|+|aj   |
|]|     |
| |     |
Club 8, 14 maart, aanvang 22.00 uur.


---- --