Groen!

Stop met spelen, start met werken

Mieke Vogels, groen! voorzitster, heeft zopas een onderhoud gehad met Yves Leterme, de toekomstige premier van het land. Groen! bevestigt de stelling van Yves Leterme dat het niet realistisch is om tegen 20 maart over een nieuw regeerakkoord te onderhandelen.

De krachtlijnen van de begroting 2008 staan haaks op wat Groen! wil. Er is geen overschot op de begroting waardoor pensioenlasten worden doorgeschoven naar de volgende generaties. Het Zilverfonds is gewoon een lege blikken doos. De begroting bevat veel cadeaus voor de bedrijven, maar laat de armsten in de kou staan. Een schamele 300 miljoen euro in plaats van de beloofde 2 miljard, of anders gezegd, een gepensioneerde met minimumpensioen kan nu rekenen op 612 euro in plaats van 600 euro.

De toekomstige regering kan niet betrapt worden op al te veel toekomstvisie. Er is geen plan voor meer vernieuwende economie en technologie. Op vlak van hernieuwbare energie volgen ze slaafs Electrabel. Nochtans weet iedereen intussen dat de kaart van de toekomst niet trekken, geen optie is als je wilt vooruitgaan.

Groen! wil wel meewerken aan een tweede fase in de octopuswerkgroep, zodat ons land eindelijk uit de communautaire wurggreep wordt gehaald en de politiek zich kan bezighouden met de echte problemen waarvoor we staan: overschrijdingen fijn stof, een achteruitboerende economie, de steeds groeiende armoede, niet genoeg geschoold personeel, grote bedrijven en multinationals die weghollen met belastingsgeld, gevechtstroepen in Afghanistan, Kortom, waar is de toekomstvisie?

Het wordt tijd dat er een eind komt aan het kamikazegedrag van onze politici. In plaats van zelfmoordneigingen te koesteren, kan Groen! de regering aanraden om zo snel mogelijk de obstakels voor een betere toekomst weg te werken door meer respect te hebben voor elkaar en de bevolking. Stop met de spelletjes en start met het werk. De bevolking wacht, inmiddels al meer dan 9 maanden.