Gemeente Albrandswaard


Persberichten gemeente Albrandswaard

Platform Gehandicaptenbeleid Albrandswaard

Samen, verantwoordelijk voor elkaar!

Groot publiek debat op 6 maart

Het Platform Gehandicaptenbeleid Albrandswaard organiseert in samenwerking met de Taskforce Handicap en Samenleving een debat. Een ieder wordt van harte uitgenodigd.

Doel van het debat is om de beeldvorming over mensen met een handicap en/of chronische ziekte te verbeteren, om de afstand tussen hen en de overige mensen in de samenleving te verkleinen. Het debat wil inclusief denken teweeg brengen, d.w.z. een andere manier van denken bij alle betrokkenen. Inclusief denken en daarmee inclusief beleid houdt rekening met alle mensen, met en zonder handicap.

Mensen met en zonder handicap, ondernemers, hulpverleningsdiensten, maatschappelijke organisaties en het gemeentelijk apparaat moeten proberen samen tot oplossingen te komen, want door samenwerking bereik je meer. Pas als mensen met een handicap en/of chronische ziekte volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen is er sprake van een inclusieve samenleving. Het debat zal hier zeker aan bijdragen.

Het debat staat onder leiding van een debatleider van het Nederlands Debat Instituut. Er is een panel waarin Hannie van Leeuwen, voorzitter van de Taskforce Handicap en Samenleving, Jan Backbier, wethouder met de portefeuille onderwijs, cultuur en zorg en Ruud van den Brom, voorzitter van het Platform Gehandicaptenbeleid Albrandswaard, zitting nemen. Ook zij laten hun visie horen.

Het debat vindt plaats in het gemeentehuis aan de Hofhoek 5, 3176 PD Poortugaal.

Inloop, waarbij koffie en thee geserveerd worden, van 19.00-19.30 uur.

Debat van 19.30-21.30 uur.

Na afloop van het debat kan er onder het genot van een drankje en een hapje nog verder van gedachten worden gewisseld.

Mocht u van een gebarentolk, ringleiding of ADL-hulp gebruik willen maken, dan verzoeken wij u dit tijdig aan ons platform te laten weten. U kunt mailen naar onze secretaris, mevrouw M. Kooijmans, ftj.kooijmans@12move.nl of iemand anders laten bellen naar 010 501 32 83. Ook voor verdere informatie kunt u met haar contact opnemen.

Toelichting

Het Platform Gehandicaptenbeleid Albrandswaard werkt voor alle inwoners van Albrandswaard met een handicap of chronische ziekte. Het platform maakt door overleg en advisering de gemeente bewust van de belangen van deze mensen, zodat daar op beleidsniveau rekening mee wordt gehouden. Het platform verstrekt informatie door voorlichtingsbijeenkomsten over actuele themas te organiseren en daarnaast wordt voorlichting gegeven op scholen d.m.v. het Gehandicapten Informatie Project Scholen (GIPS).

De Taskforce Handicap en Samenleving is in april 2004 geïnstalleerd. De Taskforce wil dat mensen met een handicap of chronische ziekte volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Om dat te bereiken is een mentaliteitsverandering nodig. Naast de debatten worden er ook gesprekken tussen een college en platform gevoerd, onder technisch voorzitterschap van één van de leden van de Taskforce Handicap en Samenleving. Hierdoor wordt veel in beweging gezet met als doel deze verandering van mentaliteit.De Taskforce Handicap en Samenleving beëindigt zijn werkzaamheden op 31 maart 2008.

Het Nederlands Debat Instituut is in 1998 opgericht met als doelstelling de debatcultuur in Nederland verder te ontwikkelen. De medewerkers verzorgen trainingen en organiseren, leiden en begeleiden debatbijeenkomsten voor het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties. Daarnaast introduceren zij het debat als educatieve methode binnen alle lagen van het onderwijs.

De leden van het Platform Gehandicaptenbeleid Albrandswaard