D66

Politici moeten niet op stoel rechter gaan zitten

6 maart 2008

Naar aanleiding van uitspraken van Rita Verdonk (TON) heeft D66-leider Alexander Pechtold een debat aangevraagd over de scheiding tussen politiek en rechterlijke macht. Verdonk liet zich in het Amsterdamse gerechtsgebouw kritisch uit over het vonnis in de zaak tegen Germaine C., de vrouw die drie jaar geleden een jongen doodreed nadat hij haar tas had gestolen. Volgens Verdonk was de vrouw onschuldig. Pechtold: "Politici spreken geen recht. Als Verdonk de wet wil wijzigen treed ik graag met haar in debat, maar politici moeten niet op de stoel van de rechter gaan zitten. Wetten worden in het parlement gewijzigd, niet in de rechtszaal."

D66 is van mening dat het debat de kern van onze democratische rechtstaat raakt. "Geen democratie zonder een evenwicht tussen de machten", aldus Pechtold. Politici moeten zich volgens hem dan ook terughoudend opstellen. Zij moeten het oordeel van de rechter respecteren, zoals ook de rechter het (wetgevende) oordeel van de politicus moet respecteren. Pechtold: "In landen waar geen scheiding is tussen politiek en rechtspraak komt het recht op een eerlijk proces in het gedrang. In veel landen in het Midden Oosten bijvoorbeeld zijn burgers dan ook bang voor hun overheid."

Pechtold is tegenstander van wat hij de `dramademocratie' noemt, waarbij politici voortdurend op emoties van het moment reageren en zich hierdoor laten sturen. Pechtold: "Kamerleden moeten zich bewust zijn van de grenzen van hun macht. Anders dan burgers moeten zij geen oordeel vellen over rechters. Ze moeten verantwoordelijk met hun macht omgaan en zichzelf beheersen."

---