Gemeente Leeuwarden

Onthulling kunstwerk Zuiderburen Onthulling kunstwerk Zuiderburen

Kunstwerk `Hoarnen en Tsjillen' verrassend onthuld

Bron: Gemeente Leeuwarden (06-03-2008) Dinsdag 4 maart is het kunstwerk Hoarnen en Tsjillen van Marcel Smink speels onthuld. Na het welkomstwoord van de wethouder cultuur Yvonne Bleize, hoorde het publiek een schallend geluid. Razendsnel verscheen op de heuvel langs de Langesân een motorrijder, die halt hield voor het kunstwerk. Nee, hij was niet de weg kwijt, hij kwam iets brengen.

De coureur had een rugzak vol croissants bij zich en deelde deze uit aan het publiek. Een vijftigtal bewoners uit Zuiderburen was aanwezig. Zonder `Hoarnen en Tsjillen' teniet te doen, heeft het kunstwerk de koosnaam `croissant' gekregen. En BUOG, de Bedenker en Uitvoerder van deze Ongewone Gebeurtenis, had nog meer in petto. Koeien kwamen Friese volksdranken brengen, zoals beerenburg, melk en karnemelk. Dit onderstreepte het landelijke karakter van de omgeving van het kunstwerk.

`Hoarnen en Tsjillen' verwijst naar de vlaggen van Hempens (Catharinarad) en Teerns (Ossenhoorns) en vertegenwoordigt de Friese pioniersgeest. `Verhuizen van (n)ergens naar (n)ergens, van buiten naar binnen en van oud naar nieuw', vormde Sminks inspiratiebron. Het monumentale beeld inspireert mensen (hopelijk) tot ontmoetingen rondom de heuvel langs de Langesân.