Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
6 maart 2006

GMF bezint zich op steun aan Reconstructieplan

De Gelderse Milieufederatie bezint zich op haar positie bij het Reconstructieplan Achterhoek en Liemers. Dit dreigt te worden ondermijnd wanneer de aangepaste Wet Ammoniak en Veehouderij (WAV) wordt uitgevoerd. Aangewezen gebieden waarin intensieve veehouderijen wel of juist niet kunnen uitbreiden, zullen dan verdwijnen. Met als gevolg dat natuur en landschap het onderspit delven.

De kern van het Reconstructieplan is dat intensieve veehouderij wordt verplaatst van zogeheten extensiveringsgebieden waar de bedrijven niet kunnen uitbreiden, naar landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's), waar ze wèl kunnen uitbreiden. Door het aanpassen van de WAV hoeven bedrijven bij natuurgebieden kleiner dan 50 ha, oa rondom Winterswijk, niet allerlei extra maatregelen te nemen wanneer ze willen uitbreiden. Maar veel van die afgevallen WAV-gebieden zitten ook in een extensiveringsgebied, waar de intensieve veehouderij helemaal niet màg uitbreiden. Er zal nu druk ontstaan om dan ook maar die extensiveringsgebieden te schrappen, anders hebben de veehouders niets aan de versoepeling. Het Reconstructieplan geeft hiertoe ook mogelijkheden: bij nieuwe wetgeving, zoals de aanpassing van de WAV, kunnen de extensiveringsgebieden opnieuw worden bezien en mogelijk aangepast. Er is dus een dikke kans dat de extensiveringsstatus ook van deze gebieden wordt afgehaald.

Als je deze mogelijkheid verder doortrekt, heeft dat zo z'n gevolgen voor het aantal LOG's. Minder extensiveringsgebieden in Winterswijk betekent immers dat er minder nieuwe gebieden voor te verplaatsen bedrijven nodig zijn. Het LOG Aalten/Lintelo zou dan kunnen worden geschrapt. De GMF wil blijven vasthouden aan het oorspronkelijke Reconstructieplan, dat waarborgen biedt aan natuur en lanschap. Het dominospel van omvallende WAV-gebieden, extensiveringsgebieden en LOG's moet in de kiem worden gesmoord. Gebeurt dat niet, dan overwegen we om onze handen af te trekken van bijvoorbeeld het LOG Aalten/Lintelo. Vervolgens rest de GMF niets anders dan het aanwezige verzet actief langs juridische weg te gaan steunen.

Volkert Vintges, directeur van de Gelderse Milieufederatie, zal dit standpunt vanavond in Aalten aan de orde brengen. Op initiatief van De Gelderlander vindt dan een debat plaats over de mogelijke komst van megastallen naar de Achterhoek.



Ingezonden persbericht