Senternovem


06-03-2008 | Netteren van Wet bodembescherming

In de Rijksbegroting (Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 31200 hoofdstuk G, nr. 2) staat dat alle specifieke uitkeringen vanaf 2008 exclusief BTW worden verstrekt. Sinds de invoering van het BTW-compensatiefonds worden nieuwe specifieke uitkeringen exclusief BTW-bedragen verstrekt. Bestaande specifieke uitkeringen werden nog inclusief BTW-bedragen verstrekt. Subsidieverstrekking op grond van de Wet bodembescherming (Wbb) is een specifieke uitkering van het ministerie van VROM. Deze subsidie zal worden genetteerd.

Dat betekent dat de subsidie vanaf 2008 exclusief BTW wordt verstrekt. Dit hangt samen met het in 2003 ingevoerde BTW-compensatiefonds waar gemeenten, provincies en kaderwetgebieden door hen betaalde BTW kunnen declareren. Bij de invoering van het BTW-compensatiefonds zijn nieuwe uitkeringen netto, dus zonder BTW, verstrekt. De al vóór 2004 bestaande specifieke regelingen, waaronder die van de Wbb, zijn tot nu toe nog bruto, dus inclusief BTW-component, verstrekt. Via de Wbb ontvangen de bevoegde overheden een bijdrage voor de BTW én kan de compensabele BTW gedeclareerd worden bij het BTW-compensatiefonds. De twee verschillende regimes voor specifieke uitkeringen zorgden bij gemeenten en provincies voor administratieve lasten. Dit kwam doordat onderscheid moest worden gemaakt tussen wel of niet compensabele uitgaven. De netteringscorrectie, die nu op de subsidie wordt toegepast, is dus een vertraagde correctie op de uitkering van de Wbb-middelen. De prestatieafspraken worden niet aangepast.

Afspraken VNG en IPO over netteren

Op 30 mei 2007 is bestuurlijk overleg geweest met de VNG en IPO om afspraken te maken over het netteren van een aantal van de al vóór 2004 bestaande regelingen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Bestuursakkoord rijk en gemeenten "Samen aan de slag" en in het "Akkoord rijk en provincies 2008". De uitkomst van deze afspraken is ondermeer dat de regels van de Wet bodembescherming en bijbehorende regels, net als ISV2, vanaf 1 januari 2008 meerjarig genetteerd zijn. De aanpassing in de bijdragen verschilt per regeling en wordt gedaan volgens het Bestuursakkoord. De uitkering wordt voor de Wbb met ingang van 1 januari 2008 exclusief BTW gedaan. Het netteringspercentage voor Wbb-gelden is vastgesteld op 5,7%. De verschuldigde BTW kan bij het BTW-compensatiefonds worden gedeclareerd.

Downloads

veel gestelde vragen netttering Wbb