NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


ZiROP congres: Kwaliteit rampenopvang ziekenhuizen vraagt constante aandacht
`Op de werkvloer is in ziekenhuizen hard gewerkt aan de voorbereiding van de opvang van slachtoffers bij een grootschalige ramp of crisis. Raden van bestuur moeten zich wel als eerste realiseren dat zij eindverantwoordelijk zijn voor de opvang na rampen of crises.' Dit was in een notendop het beeld dat mevrouw J.M. Leemhuis-Stout, voorzitter van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, schetste op het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP) congres in de Utrechtse Jaarbeurs.

Leemhuis-Stout was dinsdag 4 maart dagvoorzitter van het congres over kwaliteitsverbetering van de opvang in ziekenhuizen na grootschalige rampen en crises. Centraal stond het borgen en actueel houden van de rampenopvangplannen. In de afgelopen jaren is er, in het `Kwaliteitsprogramma Rampenopvang Ziekenhuizen', immers hard gewerkt aan de verbetering en optimalisering van deze plannen. De komende jaren zullen vooral in het teken staan van Opleiding-Training-Oefenen (OTO), om zich ervan te verzekeren dat de verbeterde rampenplannen ook in praktijk kunnen worden gebracht. Voor deze OTO-cyclus heeft het rijk een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Voyager
Naast haar oproep aan de raden van bestuur, riep de voorzitter van de NVZ de betrokken partijen op de ziekenhuizen serieus te nemen als belangrijke schakel in de opvang na een grootschalige calamiteit. Enerzijds wordt er namelijk verwacht dat ziekenhuizen capaciteit beschikbaar hebben voor opvang. Anderzijds komen er bij een grootschalige rampenoefening als Voyager, geen slachtoffers binnen bij de ziekenhuizen. Dat draagt niet bij aan het creëren van draagvlak binnen de ziekenhuizen.

New Orleans
Eén van de meest opvallende sprekers tijdens het congres was dr. Richard Deichmann. Hij sprak over de opvang en evacuatie van het Memorial Hospital in New Orleans, waar hij ten tijde van orkaan Katrina als internist werkzaam was. Tevens voerde directeur-generaal van de Volksgezondheid ir. Hans de Goeij het woord over de recente ontwikkelingen rond rampenopvang in ziekenhuizen, de manier waarop de kwaliteit ervan wordt ontwikkeld en de wettelijke regeling ervan. De Goeij ging daarbij uitgebreid in op de resultaten van een door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) uitgevoerde quick scan. Behalve dat er nog relatief weinig wordt opgeleid, bleek daaruit dat er vooral geoefend wordt op flitsrampen. Op andere rampen, bijvoorbeeld van chemische oorsprong of een grieppandemie, wordt nog relatief weinig geoefend.

Onderwerpen
Andere onderwerpen die tijdens het congres aan de orde kwamen waren de strategische, organisatorische en operationele implicaties die meespelen bij rampenopvang en de ontwikkeling van een OTO-cyclus voor het ZiROP. Het congres werd geïnitieerd door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Landelijke Vereniging voor Traumacentra (LVTC), Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen-Nederland (GHOR), de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMW) en de NVZ.

Meer informatie over het congres en de bijdragen van sprekers kunt u hier vinden.