Nieuw-Vlaamse Alliantie


VRT bij Europese koplopers ondertiteling tv-programma's (06/03/08)

De VRT staat aan de Europese top inzake ondertiteling van tv-programmas. De Vlaamse openbare omroep ondertitelde in 2007 al 67% van de tv-programmas via teletekst. Daarmee staat de VRT derde in de rangschikking van Europese openbare omroepen. Dat antwoordde Vlaams minister van Media Geert Bourgeois vandaag in de commissie Media op een vraag van Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA).

Tijdens deze regeerperiode steeg het percentage teletekstondertitelde programmas (teletekst pag. 888) gestaag. Begin 2004 was dat 35%, eind 2004 40%, eind 2005 45%, eind 2006 50% en eind vorig jaar steeg dat aandeel tot 67%. Daarmee staat de VRT op de derde plaats in een rangschikking van Europese openbare omroepen, opgemaakt door de EBU (European Broadcasting Union). Enkel Groot-Brittanië (BBC 1 en BBC 2) met 95% en Nederland (Nederland 1, 2 en 3) met 75% ondertitelen meer programmas. De VRT scoort met 67% opmerkelijk beter dan de openbare omroepen van o.m. Frankrijk (60%), Spanje (32%), Duitsland (25%) en Italië (23%).

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens (N-VA) is blij met de inspanningen die de VRT doet om haar programmas te ondertitelen. Onze openbare omroep is absoluut op de goede weg. Steeds meer tv-programmas worden via teletekst ondertiteld. Dat is bijzonder goed nieuws voor de duizenden doven en slechthorenden in Vlaanderen. Maar ook voor anderen biedt ondertiteling zeker een meerwaarde, aldus het N-VA-parlementslid.

Onderzoek in opdracht van de VRT toont immers aan dat 70% van de gebruikers van teletekstondertiteling geen gehoorproblemen heeft. Mensen gebruiken ondertiteling om verschillende redenen: men wil het volume niet te luid zetten om anderen niet te storen, men wil het gemompel van sprekers beter verstaan, men probeert een programma te volgen ondanks omgevingslawaai, enz. Voor allochtonen biedt ondertiteling bovendien taalondersteuning om comfortabeler televisie te kunnen kijken.

Helga Stevens had in de commissie Media speciaal lof voor de recente grote stijging van ondertitelde programmas op Ketnet. Sinds 2005 steeg het aantal ondertitelde Ketnetprogrammas van 20% tot 70%. De jonge kijkertjes van Mega Mindy, Karrewiet en Spring zullen dit zeker waarderen, luidde het.

Het parlementslid vroeg minister Bourgeois om de komende maanden en jaren prioritair te investeren in ondertiteling van de drukst bekeken programmas. De minister beaamde dit. Ik heb op het vlak van ondertiteling samen met de VRT drie prioriteiten gelegd: de meest bekeken programmas, nieuws- en informatieprogrammas en kinderprogrammas. Ik zal er bij de VRT op aandringen dat hier verder werk wordt van gemaakt, zodat de openbare omroep de vastgelegde doelstelling, 95% ondertiteling in 2010, probleemloos haalt, besloot Bourgeois.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be