Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

JOEP PELT & LOBI TRAORE
een prachtige ontmoeting Melkweg, Oude Zaal · donderdag 6 maart · 21.00 uur · 14,00 + lidm
· · ·

Ondanks het te vroeg overlijden van Ali Farka
Touré in 2004 ­ de grootvader van de Maliblues -
is dit genre nog steeds springlevend. Neem nou
Lobi Traore: in ons land relatief onbekend, maar in eigen land al zo groot dat het een kwestie van tijd lijkt dat hij de fakkel van Touré definitief
overneemt. In zijn samenwerkingsproject van
wereldformaat met de Nederlandse gitarist/zanger
Joep Pelt maken ze samen een oorspronkelijk en
wervelend statement, waar je nog op kan dansen
ook!
Niet voor niks heeft de koning van de Bambarablues ondertussen met Touré himself samengespeeld, maar ook met artiesten als Damon Albarn en Bonnie Raitt. Aan dit illustere rijtje kan de Nederlander Joep Pelt nu worden toegevoegd. Deze zanger/gitarist reisde op z'n achtiende al naar het zuiden van Amerika om met bluesmannen als R.L. Burnside en T-Model Ford samen te spelen en speelde intussen drie keer op het North Sea Jazz Festival en op het SXSW Festival in Austin, Texas.
Op zoek naar nieuwe inspiratie belandde de boomlange Nederlander logischerwijs in het andere land van de blues: Mali. Na er ook met Touré samengespeeld te hebben ontmoette Joep Pelt Lobi Traore. De 'Bambara Bluesman' verzorgt wekelijks swingende concerten in de hoofdstad Bamako die tot diep in nacht duren en het publiek verhit over de dansvloer doet bewegen. Al snel besloten de twee samen te spelen en een cd op te nemen.
Het resulterende samenwerkingsproject genaamd `I Yougoba' is een verrassend fris en spannend samenspel tussen de Hollandse polderblues van Pelt en de Maliblues van Traore. De swingende mix van blues, funk, soul, rock en afropop is van hoge kwaliteit en vertelt de geschiedenis van een prachtige ontmoeting. Het album werd vorig jaar uitgebracht en vergezeld door een succesvolle tour langs festival als North Sea Jazz, Festival Mundial en Oerol. Voordat Joep en Lobi naar Amerkia en Engeland afreizen ter ondersteuning van hun albumrelease aldaar, spelen ze vanavond in de thuisstad van Joep in de intieme Oude Zaal van de Melkweg.

Ingezonden persbericht