CDA wil duidelijkheid over uitvoering natuurcompensatie in Adegebied


DEN HAAG, 20080306 -- De CDA Statenfractie verwacht dat er weinig terecht komt van de voorgenomen natuurcompensatie in het Adegebied nu de daartoe ingestelde Landinrichtingscommissie haar werkzaamheden gestaakt heeft. In schriftelijke vragen roept de CDA Statenfractie het College van Gedeputeerde Staten op om op korte termijn maatregelen te treffen om de ontstane impasse te doorbreken zodat de plannen voor natuurcompensatie niet verder in gevaar komen.

De voorgenomen plannen voor natuurcompensatie in het Adegebied maken deel uit van een raamplan voor plattelandsontwikkeling, kavelruil en natuurontwikkeling in het Adegebied dat overheid en agrarische ondernemers de afgelopen jaren samen hebben opgesteld. In het kader van de realisatie van de HSL Zuid is de natuurcompensatie in deze plannen opgenomen. Om dit tot stand te brengen heeft de provincie Zuid-Holland in samenspraak met gemeenten en onder meer natuurvereniging VanAde een Landinrichtingscommissie ingesteld. Deze Landinrichtingscommissie heeft onlangs echter haar werkzaamheden neergelegd omdat zij geen zicht heeft op uitvoering van de plannen. Bestuurlijk overleg met Gedeputeerde Evertse heeft niet geleid tot een verandering in dit besluit.

De CDA Statenfractie wil nu van GS weten hoe het verder moet met de plannen voor natuurcompensatie in het gebied. Enerzijds willen vragenstellers Wiebrand Dijkstra en Elly van den Bosch-Damen weten hoe deze situatie is ontstaan en wat GS tot nu toe heeft ondernomen om de impasse te doorbreken. Anderzijds vragen zij GS om op korte termijn maatregelen te treffen zodat de afgesproken natuurcompensatie in het gebied gerealiseerd kan worden. Gelet op de onrust bij betrokken ondernemers wijzen zij erop dat de ontstane impasse zo snel mogelijk doorbroken moet worden. Zij stellen voor om zonodig een externe bemiddelaar aan te stellen.





CDA Zuid-Holland