Veldatelier Pedagogisch denken en handelen binnen de brede school

Wat is werkelijk samenbindend in de brede school? In veel conferenties en bijeenkomsten gaat het over het beheer en de organisatie. Dat is belangrijk, maar te vaak wordt voorbij gegaan aan de kern en de diepere betekenis van de brede school.

Sardes en het Seminarium voor Orthopedagogiek/SvO Consult willen u helpen juist daar in (door) te groeien! Als het fundament van de brede school steviger is, zal de uitwerking ook beter gaan. Het traject richt zich op het fundamentele concept van de brede school. De doorgaande lijn, het buitenschools leren, de pedagogische uitgangspunten, voorbeelden uit Scandinavië en de pedagogische dialoog komen daarbij aan de orde. Het hart van de brede school wordt door ons samen met u in het zonnetje gezet!

Ons praktijkgerichte aanbod bestaat uit twee dagen. De eerste dag gaan we in op de pedagogiek van de brede school. De tweede dag bezoeken we een operationele brede school in de eigen regio en benutten de situatie aldaar voor reflectie. Er zullen verschillende werkvormen worden gehanteerd: inleidingen maar ook actieve werkvormen. De deelnemers kunnen het traject benutten om tussen de beide bijeenkomsten opdrachten uit te werken die de eigen werksituatie ten goede komen. De trajecten zijn bedoeld voor alle betrokkenen bij de brede school ontwikkeling, uit verschillende sectoren, zowel van de werkvloer, het management, coördinatie en ambtenaren. In het najaar van 2007 vond het eerste veldatelier plaats. Enige reacties: "zeer inspirerend", "veel nieuwe dingen gehoord".

De bijeenkomsten worden verzorgd door Frank Studulski en Jacques Verheijke. Frank Studulski (Sardes) begeleidt gemeenten en scholen op het gebied van visieontwikkeling, profilering van de brede school, evaluatie en beleidsvorming. Hij schreef De brede school, Perspectief op een educatieve reorganisatie (2002), schreef mee aan het Handboek brede school (2004) en was betrokken bij de evaluatie van de Groninger Vensterscholen (2004). Jacques Verheijke (Seminarium voor Orthopedagogiek/SvO Consult) is pedagoog, werkt als procesbegeleider en beleidsadviseur ten behoeve van diverse brede school projecten. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de masteropleiding voor brede school coördinatoren en organiseert studiereizen op het gebied van de brede school naar diverse landen, met name Zweden.

Data en locaties
Het eerste veldatelier is op donderdag 6 maart en donderdag 17 april 2008 te Utrecht Het tweede veldatelier is op 11 september en 9 oktober 2008 (locatie nog niet bekend).

Aanmelding
U kunt zich aanmelden via het digitale inschrijfformulier. De kosten bedragen 395,- all in voor twee dagen.
Per traject kunnen 25 personen deelnemen. Na inschrijving ontvangt u nadere informatie.

tel 030 - 232 62 00
fax 030 - 233 30 17
e-mail secretariaat@sardes.nl