Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 6 maart 2008

Raad Nederlandse Detailhandel vraagt politiek
stappen te nemen tegen Fair Wear Foundation

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) roept de Tweede Kamer en de regering op om winkeliers actief te steunen bij hun gezamenlijke en succesvolle Europese aanpak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar ook moet de politiek stappen nemen tegen de "amateuristische aanpak van organisaties als de Fair Wear Foundation", aldus Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel.

Steeds meer winkeliers voeren een actief beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar door de werkwijze van onder andere de Schone Kleren Kampagne (SKK) en het verlengstuk van de SKK de Fair Wear Foundation, worden winkelbedrijven kopschuw om proactief maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

"De SKK suggereert met ondernemingen te willen samenwerken. Maar in de praktijk `dwingt' SKK bedrijven om zich aan te sluiten bij de Fair Wear Foundation (FWF). Als winkelbedrijven dit vervolgens niet doen, omdat zij al een eigen Europese aanpak hebben gekozen, volgt een agressieve en zwartmakende campagne", legt Sjoerd Veenstra uit.

De RND is verbijsterd over de houding en werkwijze van NGO's zoals de SKK en de FWF. Problemen met arbeidsrechten of mensenrechten in de lage lonen landen worden door SKK en FWF, die beiden fors worden gesubsidieerd, geagendeerd door Nederlandse bedrijven te beschuldigen en onheus te bejegenen.

Het lijkt de RND logisch dat de overheid na vele jaren stopt met het subsidiëren van organisaties die niet willen samenwerken, amateuristisch en niet betrouwbaar zijn en geen toekomstperspectief hebben zonder 4 miljoen overheidssubsidie.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.